Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Planetree in de running voor kwakzalverijprijs

Planetree komt twee keer voor op de longlist voor de jaarlijkse Meester Kackadorisprijs 2011. De prijs, uitgeloofd door de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK), is bestemd voor ‘instellingen, personen of ondernemingen die in belangrijke mate hebben bijgedragen aan de verspreiding in daad, woord of geschrift van de kwakzalverij in Nederland’.
Planetree in de running voor kwakzalverijprijs

Binnen het Planetree-concept gaan focus op de patiënt, kwaliteit van zorg, een ‘helende omgeving’ en een gezonde organisatie samen. In Nederland werken inmiddels tientallen zorgorganisaties met het Planetreeconcept, waaronder het Flevoziekenhuis in Almere, wat sinds 2010 Planetree-geaccrediteerd is. ‘Dit zorgconcept geeft ruimte aan artsen en verpleegkundigen om dat te doen waar de patiënt behoefte aan heeft,’ aldus de directeur van het Flevoziekenhuis bij de start van de invoering van het concept. ‘Zo is de naaste familie de hele dag welkom bij de patiënt, tenzij dat het herstel van de patiënt niet ten goede komt. Bovendien is er ruimte voor ieders levensovertuiging en is er aanvullende zorg, zoals massages en aromazorg. Het Flevoziekenhuis is een huis geworden waar de mens voorop staat, waar patiënten met zorg worden omringd en medewerkers graag werken.’

Tevreden medewerkers
Woordvoerder Peter Pels van het Flevoziekenhuis neemt de nominatie voor de Kwakzalverijprijs nauwelijks serieus, laat hij aan Artsennet weten. ‘Wij bieden aanvullende zorg als preoperatieve massages, aromazorg en acupunctuur aan om iemand te helpen ontspannen of om de pijn te verlichten. Maar nooit als vervanging voor reguliere zorg en alleen als de patiënt het wil en de zorg bewezen succesvol is.’  ‘Dat wil zeggen dat wij zorg op een iets mensvriendelijker manier aanbieden’, zegt Pels. ‘Maar ook werken aan gezonde financiën en sturen op kwaliteit. Het werkt. De tevredenheid is de laatste jaren gegroeid, zowel bij patiënten als bij de medewerkers.’

Acupunctuur
Andere genomineerden zijn onder meer burgemeester Van Aartsen van Den Haag en de medische adviesraad van het educatief centrum Corpus in Oegstgeest. Den Haag zou ‘kwakzalverij van Chinese origine omhelzen’ en Corpus zou kritiekloze informatie geven over acupunctuur. De winnaar wordt op 8 oktober bekendgemaakt.

Artsennet
Door: redactie Nursing

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.