Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Polikliniek vage klachten bij VU

VU Medisch Centrum en Stichting Buitenamstel Geestgronden openen deze zomer een polikliniek voor patiënten met onduidelijke klachten.
Polikliniek vage klachten bij VU

 
In de kliniek zullen psychologen, psychiaters en medisch specialisten samen naar een patiënt kijken. Het aantal mensen met onbegrepen aandoeningen, zoals het vermoeidheidssyndroom ME/CVS, is de laatste jaren sterk toegenomen. Naar schatting een half miljoen Nederlanders heeft lichamelijke klachten die artsen niet kunnen verklaren, zoals hoofdpijn, tintelingen of verlammingsverschijnselen.

Onbehandeld
Ongeveer 40 procent van de mensen met lichamelijke klachten heeft ook psychische problemen. Aan de andere kant hebben psychiatrisch patiënten vaak lichamelijke klachten die onbehandeld blijven. Door de samenwerking is het grootste centrum voor somatische en psychiatrische behandeling in Nederland tot stand gekomen.

Psychiatrie
Zowel het VU Medisch Centrum als de Stichting Buitenamstel Geestgronden vindt het onjuist dat de psychiatrie in de algemene gezondheidszorg een aparte status heeft. In de top tien van meest voorkomende chronische ziekten staan vier psychiatrische aandoeningen: angststoornissen, depressie, verslaving en dementie. Door de samenwerking tussen beide instelllingen komt er meer verband tussen de lichamelijke en psychische gezondheidszorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.