Het CPB heeft de maatregelen in de politieke programma’s vergeleken met het Voorjaarsakkoord. De VVD wil tot en met 2017 8,5 miljard euro extra bezuinigen, CDA 5,25 miljard, ChristenUnie 5,25 miljard, D66 5 miljard, PvdA 4,5 miljard, SGP 3,75 miljard, PVV 1,75 miljard, GroenLinks 1,75 miljard en SP 0,75 miljard.
Zorgstelsel
Volgens het CPB valt er echt wat te kiezen in de zorg, doordat partijen sterk van mening verschillen over de richting van het zorgstelsel en over hoe zij de ombuigingen willen realiseren. VVD, CDA, CU, GL en D66 verhogen hiervoor de eigen betalingen van burgers met maximaal 90 euro (GL) boven op de huidige 220 euro. De VVD brengt ook de huisartsenzorg onder het eigen risico.
Langdurige zorg
Veel partijen snijden in de aanspraken op langdurige zorg. VVD, D66 en CU schaffen de huishoudelijke verzorging af. Alleen mensen die het niet kunnen betalen, krijgen compensatie. Het CDA en SGP laten de eerste drie uur voor eigen rekening komen. VVD en PvdA laten de aanspraak op begeleiding vervallen en bieden via de gemeente een compensatie. VVD, CU, D66 en PvdA willen de intramurale zorg verder beperken door de zorgzwaartegrens op te trekken.
AWBZ
Alle partijen, behalve het CDA, willen de AWBZ veranderen in een voorziening. Het CDA wil mensen een uitkering geven op basis van een voucher, een soort pgb, waarmee mensen zelf een zorgaanbieder kunnen kiezen. De VVD wil dat een zelfstandig bestuursorgaan de AWBZ uitvoert. PvdA, D66, GL en CU willen de AWBZ overhevelen naar de Wmo. PVV en SP kiezen voor het concept van Buurtzorg.
Pakket
Het CPB ziet stringent pakketbeheer als potentieel kansrijk om de gezondheidszorguitgaven te beheersen. Maar alle partijen laten het basispakket zo goed als intact. Het CPB gaat ervan uit dat een volgend kabinet wel ingrijpende keuzes zal maken.
Bron: Zorgvisie