Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Politiek wil extra bezuinigen op zorg

Politieke partijen willen fors bezuinigen op zorg. Ze doen dat door te snijden in de langdurige zorg, de eigen betalingen te verhogen of door budgettering. Dat blijkt uit de doorrekening van de politieke programma’s door het Centraal Planbureau (CPB).

Het CPB heeft de maatregelen in de politieke programma’s vergeleken met het Voorjaarsakkoord. De VVD wil tot en met 2017 8,5 miljard euro extra bezuinigen, CDA 5,25 miljard, ChristenUnie 5,25 miljard, D66 5 miljard, PvdA 4,5 miljard, SGP 3,75 miljard, PVV 1,75 miljard, GroenLinks 1,75 miljard en SP 0,75 miljard.

 

Zorgstelsel

Volgens het CPB valt er echt wat te kiezen in de zorg, doordat partijen sterk van mening verschillen over de richting van het zorgstelsel en over hoe zij de ombuigingen willen realiseren. VVD, CDA, CU, GL en D66 verhogen hiervoor de eigen betalingen van burgers met maximaal 90 euro (GL) boven op de huidige 220 euro. De VVD brengt ook de huisartsenzorg onder het eigen risico.

 

Langdurige zorg

Veel partijen snijden in de aanspraken op langdurige zorg. VVD, D66 en CU schaffen de huishoudelijke verzorging af. Alleen mensen die het niet kunnen betalen, krijgen compensatie. Het CDA en SGP laten de eerste drie uur voor eigen rekening komen. VVD en PvdA laten de aanspraak op begeleiding vervallen en bieden via de gemeente een compensatie. VVD, CU, D66 en PvdA willen de intramurale zorg verder beperken door de zorgzwaartegrens op te trekken.

 

AWBZ

Alle partijen, behalve het CDA, willen de AWBZ veranderen in een voorziening. Het CDA wil mensen een uitkering geven op basis van een voucher, een soort pgb, waarmee mensen zelf een zorgaanbieder kunnen kiezen. De VVD wil dat een zelfstandig bestuursorgaan de AWBZ uitvoert. PvdA, D66, GL en CU willen de AWBZ overhevelen naar de Wmo. PVV en SP kiezen voor het concept van Buurtzorg.

 

Pakket

Het CPB ziet stringent pakketbeheer als potentieel kansrijk om de gezondheidszorguitgaven te beheersen. Maar alle partijen laten het basispakket zo goed als intact. Het CPB gaat ervan uit dat een volgend kabinet wel ingrijpende keuzes zal maken.

 

Bron: Zorgvisie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.