Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Poll: moet de casemanager dementie een verpleegkundige zijn?

Casemanagers dementie hoeven niet per se verpleegkundige te zijn, als ze maar wel een gedegen opleiding tot casemanager hebben gevolgd, zeggen artsen die zich inzetten voor ouderenzorg. Wat vind jij?
ANP-1000_33566936.jpg
Artsen zijn bezorgd dat goede casemanagers dementie verloren gaan. - Foto: ANP

De inzet van casemanagers dementie wordt momenteel alleen vergoed als de casemanager een verpleegkundige is. Hierdoor gaan goede casemanagers die geen verpleegkundige zijn, verloren, stelt artsenvereniging LAEGO, die bestaat uit huisartsen die in ouderengeneeskunde zijn gespecialiseerd en eerstelijnsspecialisten ouderengeneeskunde. Dit meldt tijdschrift Medisch Contact.

Ontslagen

Huisarts en LAEGO-bestuurdlid Brenda Ott vertelt in Medisch Contact dat er nu ook verpleegkundigen aan het werk zijn als casemanager dementie na ‘een korte cursus’ vanuit bijvoorbeeld de thuiszorgorganisatie, en dat niet-verpleegkundigen die wel de langere, gedegen casemanagement-opleiding volgden, ontslagen zijn. 

Wat vind jij? 

De poll is op 14-7 2017 gesloten. Lees op vrijdag 21-7 aanstaande de uitslag in het nieuws op nursing.nl.  

7 REACTIES

 1. Ik ben Vig-er niveau 3 die opleiding MMZ niveau 4. Ik geef persoonlijke/individuele begeleiding door WMO ingezet. Vaak bij complexe problematiek, mede ontstaan door ontstane dementie verschijnselen of depressie of ontstekingen/ziekte. Hoezo zou ik met mijn edische kennis en veel praktische ervaring in de ouderenzorg geen casemanager dementie kunnen zijn en een HBO-V er zonder ervaring in de ouderenzorg wel??? Het gaat hier toch om het denkniveau en overtuigend kunnen handelen, coördineren van de zorg en aandachtspunten die ingezet moeten worden? De casemanagers die invoegen waar ik al begeleiding ben gestart, juichen dat er al zoveel in gang gezet is en dat mede dankzij mij al een diagnose is gesteld! Waarom kan ik dat laatste stukje dan niet doen? En een pas afgestudeerde HBO V-er wel?

 2. Lees alle reacties
 3. Als mbo verpleegkundige met 28 jaar pg zorg en recentelijk een post-hbo opleiding CM dementie diploma behaald hebbende, zeg ik ja geef mij een kans als mbo-er en met mij meerdere collega's. Onze ervaring moet je niet laten liggen voor een theoretisch opgeleidde hbo-er.

 4. Het opsplitsen van de zorgverlening geeft ook verlies ( taakgerichte zorg ). Een mens is geen zaak ( casus ) en ik vind dat in een wijk ( bijv. grootte 4x huisartspraktijk = < 10.000 burgers ) naast de vier huisartsen (incl POH/PVK), eerste lijnspsycholoog en wijkverpleegkundigen ook het algemeen maatschappelijk werk betrokken moet zijn bij deze burgers. Geen taaksplitsing, maar samenwerken! Ik denk overigens dat hier de POH ggz en een consulterend verpleegkundig specialist ggz zeer goed van pas komen. Vergelijk het FACT als methode. En als Delier, Depressie en Dementie verpleegkundige zorg behoeven behoren ook generalistisch opgeleide verzorgenden IG en wijkverpleegkundigen dit te kunnen bieden, samen met anderen. Dus burgers met een van de dementiële syndromen en betreffende functionele beperkingen ( moet vaak nog vastgesteld worden en vaak ook nog comorbiditeit ) niet afschuiven. Het is geen specialisme, maar vraagt om aandacht en enige nascholing en profilering ( VGG ).

 5. De casemanager binnen onze organisatie heeft geen verpleegkundige achtergrond.
  Ze wordt zowel door collega's binnen de organisatie als huisartsen POH's en andere disciplines gezien als een collega met veel kennis en kunde. Dankzij haar adviezen krijgt ons team vaak meer voor elkaar dan we in eerste instantie verwachtte.
  Daarnaast lijkt het mij al wijkverpleegkundige en dus generalist lastig om ook nog specialist te zijn. Als specialist moet je je 100% toe kunnen leggen op je specialisme. Dit lijkt mij in de wijk onmogelijk om dat er ook veel cliënten zijn met somatische problematiek, psychiatrische problematiek enz.

 6. Er zijn meerdere redenen aan te voeren die pleiten voor verpleegkundigen als casemanager dementie.
  Om te beginnen het kunnen herkennen van het ziektebeeld. Delier, depressie of dementie?
  Dan de mogelijke lichamelijke oorzaak van cognitieve achteruitgang, die door een ervaren verpleegkundige zal worden herkend.
  Wat te denken van het beoordelen van de zorgbehoefte van de mens met dementie.
  Dementie is een ziekte, die vraagt om begeleiding van een professional die de hele mens bekijkt, waarbij het vaak gaat om veel fysieke aspecten zoals: zelfzorgmiddelen, medicatie.
  Mijn ervaring heeft geleerd dat een aantal artsen mij, als casemanager dementie, zagen als iemand die een opname kon regelen voor een patiënt. Dat kan iedereen, maar de zorg zodanig organiseren, dat iemand langer thuis kan blijven wonen vraagt brede verpleegkundige kennis.

 7. Een casemanager dementie die de opleiding destijds heeft gevolgd en al jarenlang cliënten de ondersteuning geeft ism huisarts en wijkverpleegkundige moet gewoon haar/zijn werk kunnen blijven doen. Buiten het feit dat deze mensen al voor die tijd werkzaam waren als verzorgende IG, mbo verpleegkundige of maatschappelijk werker, hbo ouderen werker en precies weten wat er mogelijk is lijkt het me onmogelijk voor een wijkverpleegkundige naast het gewone werk ook nog casemanagement op te pakken.
  En dan heb ik het ook nog niet eens over het nu al grote tekort aan HBO verpleegkundigen in de thuiszorg.
  Ik ben het dus 100% eens met de huisartsen

 8. Wellicht beter nog: laat verzorgende-IG (en de oude zv-opgeleiden!) toe tot de opleiding case manager dementie. Zij hebben op jonge leeftijd vaak, een duidelijke keuze gemaakt voor de dementerende ouderen! Wanneer men geen gebruik maakt van hun aanleg, talent en kennis, door hen geen toegang te geven tot een hbo-opleiding casemanagement, laten we een kans liggen!
  Gezondheidszorg Onderwijs in Nederland: maak je hier eens sterk voor!
  Mbo_verzorgende is een VAK! Geef deze zorgtalenten en kans! en staar je niet blind op mbo4/hbo!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.