Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Positieve ontwikkelingen in palliatieve zorg

Verpleegkundigen moeten zich mengen in de discussie over de coördinerende rol in de eerstelijns palliatieve zorg. Dit leidt onderzoeker Marieke Groot af naar aanleiding van haar onderzoek naar de ontwikkelingen in de palliatieve zorg.

 

Groot onderzocht drie thema’s binnen de palliatieve zorg. Ze heeft zich verdiept in de rol van huisartsen, die in de eerste lijn verantwoordelijk zijn voor de palliatieve zorg voor patiënten. Het tweede thema focust op de patiënten en hun naasten en hun bevindingen over de kwaliteit van de geboden palliatieve zorg. Tenslotte heeft zij onderzoek gedaan naar de consultatieteams die ondersteuning bieden aan hulpverleners in de palliatieve zorg. 

Positief over de zorg
Wat het eerste thema betreft kan gezegd worden dat huisartsen zich zorgen maken over de coördinatie van de palliatieve zorg. ‘Er zijn veel verschillende instanties en organisaties bij betrokken en de verpleegkundige kan hier mogelijk een goede spilfunctie vervullen’, aldus Groot.

Opvallende conclusie is ook dat patiënten en hun naasten positief zijn over de geboden zorg door verpleegkundigen, hoewel de naasten kritischer zijn. ‘Je zou kunnen bedenken om als verpleegkundige dus meer aandacht te besteden aan de naasten van de patiënten.’ Tenslotte weten verpleegkundigen de consultatieteams redelijk te vinden voor hun problemen in de palliatieve zorg, aldus Groot. De verpleegkundigen die een rol vervullen als consulent bij één van de consultatieteams blijken goed in staat om aan probleemexploratie te doen.

Promotie
Voormalig verpleegkundige Marieke Groot promoveert 13 juni op haar onderzoek naar de ontwikkelingen van de palliatieve zorg . Ze is momenteel werkzaam als onderzoeker/projectmedewerker bij het Integraal Kankercentrum Oost (IKO) in Nijmegen.
Voor meer informatie over dit onderwerp of het opvragen van (delen van) het proefschrift  mail: marieke.groot@gmail.com

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.