Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Positionering wondverpleegkundige kan beter

‘De positie van wondverpleegkundigen in Nederland is onvoldoende duidelijk. Leidinggevenden in de zorg weten niet over welke competenties wondverpleegkundigen beschikken.’

Dat heeft wond- en decubitusverpleegkundige Trees Bots gezegd als spreker op het symposium ‘de positionering van de wondverpleegkundige’ op het Nursing Event afgelopen vrijdag. Bots werkt in het OLVG Amsterdam en is ook bestuurslid van de Nederlandse Organisatie voor Wondverpleegkundigen (NVOW) .

Titel
Volgens Trees Bots is de functie wondverpleegkundige in iedere instelling anders. ‘Ze dragen geen eenduidige titel en hebben niet dezelfde opleiding, het is niet duidelijk welke verantwoordelijkheden ze dragen en wat hun verhouding met de arts en de collega-verpleegkundigen is,’ aldus Bots.

Beroepsprofiel
Ze pleit daarom voor een duidelijk beroepsprofiel. Ook een gerichte vervolgopleiding op het niveau van de verpleegkundig specialist is nodig om het beroep duidelijk te profileren. ‘Deze verpleegkundige kan een belangrijke bijdrage leveren aan een grote kostenpost in de zorg. De kosten van chronische wonden bedragen jaarlijks 1,5 miljoen euro,’ aldus Bots.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.