Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Positivo scoort beter bij penalty

GRONINGEN - Spelers die geloven dat het nemen van penalty’s een loterij is hebben niet alleen ongelijk, maar zijn ook meer vatbaar voor angstige spanning. Deze angstige spanning heeft een negatief effect op het resultaat. Tot deze conclusie komen onderzoekers van het Centrum voor Bewegingswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) die twee studies hebben gedaan naar de invloed van stress, persoonlijke visie en individuele vaardigheden op het nemen van penalty’s.
Positivo scoort beter bij penalty

Uit het onderzoek blijkt dat individuele scoringsvaardigheden een rol spelen bij het resultaat van penalty’s. De negatieve effecten van stress (angstige spanning) hebben meer invloed op het resultaat van penalty’s dan de individuele scoringsvaardigheden.

Penaltyreeksen
De Noorse sportpsycholoog Geir Jordet en zijn Nederlandse collega Esther Hartman baseerden hun eerste studie, die gepubliceerd is in Journal of Sports Science, op gegevens van alle 41 beslissende penaltyreeksen en 409 strafschoppen van wedstrijden op Wereldkampioenschappen, Europees Kampioenschappen en de Copa America. Ze kwamen er achter dat individuele scoringsvaardigheden van belang zijn voor het resultaat. Ervaren doelpuntenmakers scoren vaker uit strafschoppen dan verdedigers.

Angstige spanning
In de tweede studie onderzocht bewegingswetenschapper Marije Elferink-Gemser samen met Geir Jordet angstige spanning bij beslissende penaltyreeksen door diepte-interviews te houden met tien Zweedse en Nederlandse spelers die betrokken waren bij de beslissende penaltyreeks in de wedstrijd tussen Nederland en Zweden (EK 2004). Alle spelers voelden angstige spanning tijdens de strafschoppenserie, en het gevoel geen controle te hebben versterkte dit. Geloven dat een strafschoppenserie een loterij is, maakt spelers vatbaarder voor de negatieve effecten van angstige spanning. De tweede studie wordt in juli gepubliceerd in International Journal of Sports of Psychology.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.