Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Praat mee over richtlijn mishandeling door collega

V&VN zoekt verzorgenden en verpleegkundigen die willen meepraten over de nieuwe richtlijn ‘Veilige zorgrelatie’. Deze heeft als doel mishandeling door verzorgenden, verpleegkundigen en vrijwilligers te bestrijden.
Praat mee over richtlijn mishandeling door collega

Komt mishandeling voor in de zorgrelatie door zorgprofessionals en vrijwilligers? Hoe ziet dat er dan uit? Hoe kunnen we het voorkomen? En als het voorkomt, wat kunnen we dan doen? Als je zorgprofessional bent en wilt meedenken over antwoorden op deze vragen, kom dan 21 mei van 13.00 – 17.15 uur naar de gratis en interactieve bijeenkomst in de Brabanthallen in Den Bosch.

Pilot zorginstellingen

Het ministerie van VWS ontwikkelt een richtlijn met handvatten voor een veilige zorgrelatie voor de langdurige zorg (verpleging, verzorging en thuiszorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg). V&VN zit in de klankbordgroep van de richtlijn ’Veilige zorgrelatie’. Deze richtlijn is onderdeel van het VWS-Actieplan ‘Ouderen in veilige handen’. Na de zomer testen een aantal zorginstellingen de concept-richtlijn als pilot uit. Instellingen die hiervoor belangstelling  hebben, zijn van harte welkom op de gratis bijeenkomst, die van 13.00  uur tot 17.15 uur duurt.

Mishandeling door verzorgenden

Halverwege 2012 meldde het Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling dat het aantal meldingen van ouderenmishandeling is toegenomen: in 2011werden 994 meldingen gedaan, een stijging van 16% ten opzichte van 2010. De meldingen worden voornamelijk gedaan door zoals verzorgenden en verpleegkundigen. In drie procent van de meldingen was de dader een verzorgende. Woordvoerder Jandirk Veenstra: ‘’Verzorgenden vinden het soms moeilijk om melding van mishandeling te maken, vooral als het binnen de instelling en door een collega plaatsvindt. Er is geen enkele zorginstelling die graag met zulk nieuws naar buiten treedt.’

 

Klik hier voor meer info of om je aan te melden

 

Lees ook:

Heb jij een collega wel eens een cliënt/patiënt geestelijk of lichamelijk zien mishandelen? Laat je reactie hieronder achter!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.