Stoornissen in de impulscontrole komen vaak voor bij Parkinsonpatiënten. Deze komen bijvoorbeeld tot uiting in verslavingsgedrag. Met als gevolg grote spanningen met de mensen in hun omgeving.
Dat blijkt uit recent onderzoek dat Dr. Henk Berendse, neuroloog van VU medisch centrum in Amsterdam, donderdag presenteert. Twaalf wetenschappers geven presentaties met als centraal thema ‘Sociale Hersenen’.
Waanideeën
De ziekte van Parkinson staat bekend als een ziekte die gepaard gaat met remmingen. Vooral de remming van het bewegen, maar ook mentaal. Minder bekend is dat bij de ziekte ook heftige óntremmingen op kunnen treden, met name op neuropsychiatrisch vlak. Zo hebben veel patiënten zeer levendige hallucinaties of waanideeën, die kunnen leiden tot angst en achterdocht jegens de omgeving.
Verslavingsgevoelig
Ook de impulscontrole kan verstoord zijn. Bij mannelijke patiënten uit dat zich vooral in de vorm van een gokverslaving of een onbedwingbare behoefte aan seks. Bij vrouwelijke patiënten is vaker sprake van vraatzucht of overmatig kopen. Internetverslaving komt bij beide seksen regelmatig voor.
Dementie
Berendse zegt dat in een latere fase van de ziekte, vooral wanneer tevens sprake is van een zich ontwikkelende dementie, het verschijnsel punding voorkomt. Dat is het urenlang doelloos herhalen van handelingen zoals het uit elkaar halen en in elkaar zetten van apparaten of het rubriceren van een verzameling cd’s.
Mompelend spreken
De fysieke veranderingen waarmee Parkinson gepaard gaat hebben uiteraard invloed op het sociaal functioneren. Een uitdrukkingsloos gelaat, mompelend spreken, beven van de handen en traag reageren bevorderen de sociale interactie niet. Bovendien neigen patiënten ertoe door schaamte contacten met anderen te mijden en zo in een sociaal isolement te raken.
Bron: Hersenstichting
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account