Het beeld dat gedurende de opleiding wordt geschetst over ouderenzorg is voornamelijk het verlenen van basiszorg. Mede hierdoor kiezen weinig gediplomeerde hbo-v studenten een baan in deze sector. Dat ligt niet alleen maar aan de studenten, vindt gastblogger Kelly Hamoen.*
Ouderenzorg interessant? Jazeker! Alleen jammer dat ik hier niet zo van overtuigd was toen ik afstudeerde van de hbo-v. Ouderen vond ik destijds al een bijzondere doelgroep, maar werken in een verpleeghuis? Dan was je wel heel erg wanhopig. Dus ben ik, net als zovelen, gaan werken in het ziekenhuis. Nu, tien jaar na mijn afstuderen, denk ik er echter heel anders over.
De mogelijkheden en uitdagingen die de sector biedt voor verpleegkundigen is enorm onderbelicht. Het beeld dat gedurende de opleiding wordt geschetst over ouderenzorg is voornamelijk het verlenen van basiszorg. Mede hierdoor kiezen weinig gediplomeerde hbo-v studenten een baan in deze sector. Maar dat ligt niet alleen maar aan de studenten, de opleidingen hebben hier zelf een belangrijk aandeel in. Onderzoek toont aan dat opleidingen behoefte hebben aan docenten met meer theoretische kennis, meer praktijkervaring en een betere motivatie en houding ten opzichte van ouderenzorg. Ik was dan ook verheugd om te lezen dat de imagocampagne die Actiz en V&VN hebben opgezet zich ook richt op docenten. Het is namelijk essentieel dat de toekomstige verpleegkundige al op de hbo-v geïnteresseerd wordt voor de ouderenzorg.

Met een speciale imagocampagne hopen Actiz en V&VN een aantrekkelijker en realistisch beeld neer te zetten van het werken als hbo-verpleegkundige in de ouderenzorg. V&VN-directeur Helma Zijlstra legt uit waarom dat zo hard nodig is>>>
In een eerder blog gaf ik al aan dat een gebrek aan gemotiveerde docenten leidt tot een gebrek aan rolmodellen en interesse bij studenten. Het is van belang dat docenten laten zien welke mogelijkheden deze sector biedt naast de directe zorgverlening. Door naast hun baan aan de hogeschool ook daadwerkelijk te werken in de ouderenzorg, kunnen ze actuele en inspirerende praktijkverhalen vertellen waardoor de theorie en praktijk goed op elkaar aansluiten. Praktijkverhalen die duidelijk maken waar de toegevoegde waarde van de hbo’er kan liggen. Daarnaast zouden docenten zich ook moeten richten op het vormgeven van innovatieve stages. Hiermee bedoel ik het breder inzetten van de verpleegkundige dan alleen in de rol van uitvoerende zorgverlener. Dit ben ik me gaan realiseren sinds ik als adviseur werk en in mijn huidige project binnen de ouderenzorg samenwerk met alle lagen binnen de organisatie; van verzorgenden, verpleegkundigen en teamleiders tot managers en Raad van Bestuur. Laat de derde- en vierdejaars studenten naast de dagelijkse zorgverlening een kijkje in de keuken nemen binnen de gehele organisatie. Hoe interessant en uitdagend zou het zijn als een verpleegkundige twee dagen per week in de zorgverlening stage loopt, maar daarnaast ook twee dagen per week meedraait met teamleiders en managers. Wat gebeurt er bijvoorbeeld na een incident en welke rol heeft de verpleegkundige dan in het verbeteren van de kwaliteit van zorg of laat ze juist meer abstract meedenken met het vertalen van de missie en visie naar de dagelijkse zorgverlening.
Verpleegkunde binnen de ouderenzorg is zoveel breder dan alleen de directe complexe zorgverlening. Door de stage anders te organiseren kunnen de studenten daar al in een vroeg stadium kennis mee maken. Zo krijgen ze een goed beeld van de diversiteit en complexiteit van deze sector en is een imagocampagne in de toekomst overbodig.
Kelly Hamoen (1982) is gezondheidswetenschapper en heeft ruime ervaring als verpleegkundige in verschillende sectoren, zoals de VVT. Ze is adviseur bij Arteria Consulting en ondersteunt zorgaanbieders, zorgverzekeraars, zelfstandige bestuursorganen, brancheorganisaties en gemeenten bij hun uitdagingen. Ze is vaste blogger van Zorg en Welzijn, vakblad voor professionals in het sociale domein.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account