• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
Menu
Zoeken
Inloggen

Nursing.nl | Nieuws, blogs en meer | Nursing voor verpleegkundigenNursing.nl | Nieuws, blogs en meer | Nursing voor verpleegkundigen

Waarmee maken wij jou steeds beter?

  • Praktijk
  • Werk
  • Challenge
  • Congressen
  • Abonneren
  • Nursing
    • Home
    • Praktijk
    • Werk
    • Challenge
    • Congressen
  • Service
    • Veelgestelde vragen
    • Contact
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Inloggen
    • Wat is de Nursing Challenge?
    • Mijn profiel
  • Meer Nursing
    • Nieuwsbrieven
    • Shop
    • Nursing.be
  • Vacaturebank
    • Vacatures
    • Vacature plaatsen

Praktijk Patiëntveiligheid

Blog Conny: 'Onze kleding moet op 60°C gewassen'

Gepubliceerd op: 12 mei 2015
Dit bericht is ouder dan 5 jaar

Er zijn nieuwe inzichten op het gebied van hygiëne voorschriften.

Werkgoep Infectie Preventie (WIP) stelt landelijke richtlijnen op voor de preventie van infecties in Nederlandse zorginstellingen met als doel richting te geven aan het handelen in de praktijk.

Handhygiëne

Je kunt via de site kijken wat er op jezelf van toepassing is in je werkveld. Er staat twee downloads die allebei de moeite waard zijn om te lezen. Weet jij bijvoorbeeld wat een korte mouw is? Boven of onder de elleboog? Het blijkt dus alleen te gaan tot het vrijhouden van de onderarmen voor de uitvoer van handhygiëne. Dus de ellebogen mogen bedekt blijven.

Bereiden eten en drinken

Nu dacht ik al veel te weten maar kwam toch een aantal zaken tegen die ik nog niet wist. Eén ervan is het advies voor het bereiden van drinken en voedsel:

  • bij voorkeur niet in gezamenlijke ruimten waar ook cliëntgebonden werkzaamheden plaatsvinden.
  • nooit in een ruimte als er gelijktijdig cliëntgebonden werkzaamheden plaatsvinden.

Motivatie: er is risico dat er micro-organismen van cliënten op het eten en/of in het drinken terecht komen.

 

Bij ons zijn de keuken en huiskamer meestal in één ruimte. Dus het is oppassen geblazen bij de boven beschreven combinatie. Verder staat te lezen hoe werkkleding gewassen hoort te worden. ‘Het moet op 60 graden en als het niet kan, op een temperatuur van 40°C tot 60°C én worden gedroogd in de droogtrommel (minimale stand kastdroog) en/of gestreken (minimale stand 150°C (warm=wol/polyester/zijde).’ Wie gaat controleren dat het thuis zo behandeld wordt? Dat was toen wij nog uniformen hadden geen probleem, daar zorgde de wasserij voor.

 

Zou hiermee te verklaren zijn dat er bij ons onder de cliënten en het personeel zoveel uitbraken van griep, longontsteking en buikgriep zijn?

 

Wat denk jij? Laat je reactie hieronder achter!

 

Lees ook: 5 tips voor verzorgenden ig voor een goede infectiepreventie

Gepubliceerd op: 12 mei 2015
Door: exed-admin

Thema:

Patiëntveiligheid

Tags:

Patiëntveiligheid TVV

Lees Interacties

Geef je reactie Reactie annuleren

Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account


Praktijk Patiëntveiligheid

icon-Patiëntveiligheid

Patiëntveiligheid

Blog Barbara: ‘Een doffe klap. De patiënt is uit zijn bed gevallen’

icon-Patiëntveiligheid

Patiëntveiligheid

Continu meten vitale functies zonder alarmmoeheid: zo kan het

icon-Patiëntveiligheid

Patiëntveiligheid

Blog Barbara: ‘Eigen regie en therapietrouw gaan niet altijd samen’

icon-Patiëntveiligheid

Patiëntveiligheid

Gastblog IGJ: ‘Ausculteren bij een neusmaagsonde kan echt niet meer’

icon-Patiëntveiligheid

Patiëntveiligheid

Apenpokken of monkeypox: dit moet je weten als verpleegkundige

Bekijk meer

Newsletter

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en vakinhoudelijke artikelen?

Schrijf je dan in voor een van onze nieuwsbrieven.

Aanmelden

Footer

Meer nursing

Abonneren

Gratis proefabonnement

Shop

Contact

Volg ons op

Adverteren

Personeeladvertentie

Adverteren & partnerships

Nursing Vlaanderen

Ga naar Nursing.be

© Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Nature

  • Privacy Statement
  • Disclaimer
  • Voorwaarden
  • Cookie voorkeuren