De draagduur van therapeutisch-elastische kousen na een diep veneuze trombose kan in de helft van de gevallen veel korter dan nu standaard gebeurt. Die draagduurverkorting kan zelfs oplopen tot anderhalf jaar.
Overbodig
De onderzochte patiënten met acute trombose werden willekeurig onderverdeeld in twee onderzoeksgroepen, waarbij rekening werd gehouden met een eerlijke verdeling aan leeftijd, body mass index (BMI) en het ziekenhuis waar de patiënt behandeld werd. De ene helft van de groep kreeg een individueel advies over het dragen van een therapeutisch-elastische kous (TEK). De andere groep moest de TEK 24 maanden dragen, zoals de richtlijn beschrijft. Bij meer dan de helft van de mensen die een persoonlijk behandelplan kregen, bleek de kous na zes maanden overbodig. Bij elf procent kon de ondersteuning van de kous na een jaar worden stopgezet, schrijven de onderzoekers.
Tien miljoen euro
Het Maastricht UMC+ volgt naar aanleiding van het onderzoek niet langer de richtlijn, maar kijkt per individuele patiënt naar de meest passende behandeling. Als iedereen dit zou doen, kan dat volgens de onderzoekers jaarlijks een besparing van zo’n tien miljoen euro aan zorgkosten opleveren. Jaarlijks krijgen ruim 250.000 Nederlanders een TEK aangemeten om complicaties na een trombosebeen te voorkomen. De volledige onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in The Lancet Haematology.
Lees Interacties
Praktijk
Verpleegtechnische handelingen
Footer
Nursing Vlaanderen
Ga naar Nursing.be
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account