Twee thuiszorgaanbieders hebben een patiëntenstop ingesteld omdat ze de zorg voor ouderen niet meer aankunnen. Het gaat om de Stichting Zorgcentra Rivierenland (SZR) in Brabant en de Vierstroom Zorg Thuis in Zuid-Holland.
Dit meldt dagblad Trouw. Het kabinet wil dat ouderen langer thuis wonen. Maar zorgaanbieders zeggen al langere tijd dat ze te weinig geld krijgen om ouderen bij te staan die voorheen naar een verzorgingshuis gingen. Branchevereniging ActiZ vreest dat meer thuiszorgaanbieders de deuren zullen sluiten voor nieuwe patiënten wegens geldgebrek. ‘Steeds meer thuiszorgorganisaties geven aan dat ze overwegen om een cliëntenstop in te stellen als zorgverzekeraars niet snel extra geld investeren in de wijkverpleging. Het is meer dan duidelijk dat er extra geld nodig is om wijkverpleging te kunnen verlenen aan mensen die zorg en ondersteuning thuis nodig hebben. De wijkverpleging staat financieel onder water: in 2015 én in 2016’, meldt ActiZ op haar website. De werkgeversorganisatie heeft daarom een paar dagen geleden aan de bel getrokken in de Tweede Kamer. ActiZ berekende onlangs dat het tekort voor dit jaar ruim 240 miljoen euro bedraagt.

Geef je mening: merk jij iets van een te grote instroom van cliënten in de thuiszorg? Reageer hier >>
Vierstroom Zorg Thuis heeft dit jaar 8 procent meer zorg geleverd, ondanks opgelegde bezuinigingen van 17 procent minder uren per patiënt. Voorzitter Van den Oever van Fundis, waar Vierstroom onder valt, is boos op verzekeraar CZ omdat die de extra kosten niet voor zijn rekening wil nemen. ‘Het hele jaar is tegen ons gezegd dat we er wel uit zouden komen. Wij zijn daarom doorgegaan met zorg leveren. Pas onlangs hoorden we dat we een groot deel zelf moeten betalen.’ CZ spreekt dit tegen. Volgens de verzekeraar waren de partijen nog in onderhandeling over de vergoeding.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account