• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
Menu
Zoeken
Inloggen

Nursing.nl | Nieuws, blogs en meer | Nursing voor verpleegkundigenNursing.nl | Nieuws, blogs en meer | Nursing voor verpleegkundigen

Waarmee maken wij jou steeds beter?

  • Praktijk
  • Werk
  • Challenge
  • Congressen
  • Abonneren
  • Nursing
    • Home
    • Praktijk
    • Werk
    • Challenge
    • Congressen
  • Service
    • Veelgestelde vragen
    • Contact
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Inloggen
    • Wat is de Nursing Challenge?
    • Mijn profiel
  • Meer Nursing
    • Nieuwsbrieven
    • Shop
    • Nursing.be
  • Vacaturebank
    • Vacatures
    • Vacature plaatsen

Praktijk Wijkverpleging

'Verzorgenden onderschatten ondervoeding bij ouderen'

Gepubliceerd op: 29 maart 2016
Dit bericht is ouder dan 5 jaar

Ondervoeding bij ouderen in de thuiszorg is een probleem dat onder andere door verzorgenden onderschat wordt. Dit stelt Canan Ziylan, promovenda bij Wageningen UR Food & Biobased Research na onderzoek.

Wat is het meest verrassende resultaat?
‘Dat het zo slecht gesteld is met het monitoren van ondervoeding en het bewustzijn hierover. We zijn in Nederland al best ver met de richtlijnen rondom ondervoeding. Maar deze worden vaak helemaal niet toegepast of nageleefd. Verzorgenden onderschatten ondervoeding en de gevolgen ervan. Wat ik vooral van verzorgenden en huisartsen hoorde was: “Wij doen daar eigenlijk niks mee.” En: “Is dit dan zo’n groot probleem in Nederland?”.’

Is het dan een groot probleem?
‘Jazeker. Bij gezonde ouderen die zelfstandig wonen is een op de tien ondervoed. Bij ouderen die thuiszorg krijgen is een op de drie ondervoed, of heeft een risico op ondervoeding. Ondervoeding heeft vooral grote gevolgen voor de spieren, die minder worden. Daardoor wordt het valrisico groter, omdat je minder stabiel kan staan en lopen. Daarnaast leidt het ook tot een slechtere kwaliteit van leven, langer ziekenhuisverblijf, slechter herstel van ziekte, sneller ziek worden en vervroegde opnames in verzorgingshuizen en verpleeghuizen. Voeding is je benzine, als je daarvan te weinig binnenkrijgt, gaat het lichaam op alle vlakken harder achteruit. ‘

Hoe komt het dat verzorgenden dit probleem onderschatten?
‘Ten eerste is het een probleem dat lange tijd onzichtbaar kan zijn. Als iemand een wond op een been heeft, is het duidelijk wat er aan de hand is. Ondervoeding kan erin sluipen, zonder dat je het direct doorhebt. Het is vaak een verborgen probleem. Daarnaast lijkt de thuiszorg zich meer te richten op het hoofddoel: iemand verzorgen. Ze staan er minder snel bij stil dat het belangrijk is om te screenen op ondervoeding. Daarnaast heersen er een aantal fabels over ondergewicht bij ouderen. Veel verzorgenden denken bijvoorbeeld dat afvallen hoort bij het ouder worden.’

  • Test je kennis over ondervoeding bij ouderen met deze acht vragen in de online kennisquiz. Lees meer>>
  • Je stelt dat de richtlijnen vaak niet worden toegepast of nageleefd…
    ‘Klopt. Heel zonde, want er zijn goede tools ontwikkeld waarmee je ondervoeding goed kunt signaleren. Zoals de SNAQ 65+ vragenlijst. Een wijkverpleegkundige zei tegen me: “Ik ga echt niet met zo’n lijst werken. Ik zie wel aan het gezicht of het lichaam hoe het eruit ziet.” Maar da’s een misvatting. Want als je op een gegeven moment aan de ingevallen wangen of het uitgemergelde lichaam van een cliënt ziet dat hij afgevallen is, dan is het meestal al te laat. De ondervoeding is dan vaak in zo’n ver stadium, dat het heel moeilijk wordt om die negatieve spiraal terug te draaien.’

    Wat zijn de oorzaken van ondervoeding?
    ‘Die kunnen heel divers zijn. Iemand kan minder eetlust hebben als de partner is overleden, als het gebit verwaarloosd is, of als hij of zij uit gemakzucht een boterham eet, in plaats van voor zichzelf te koken. Ook bepaalde ziektes en medicijnen kunnen zorgen voor een verminderde eetlust.’ 

    Wat kunnen verzorgenden doen om ondervoeding sneller te signaleren?
    ‘Bewustzijn scheelt al een hoop. Als je cliënt moeizaam uit de stoel komt, kan dit al duiden op ondervoeding. Kaart bij je leidinggevende aan om het screenen op ondervoeding een belangrijker onderdeel van de zorg te maken. Goede voorlichting aan ouderen geven, scheelt ook een hoop. Ouderen hebben veel eiwitten nodig, zoals kaas, vlees, noten, of een gekookt ei. Ouderen kunnen snel zeggen: “Maar ik mag niet elke dag een gekookt ei van de dokter.” Dat is inmiddels achterhaald: de mogelijke nadelen van dagelijks een ei eten, wegen niet op tegen de vele voordelen. Er is dus niks mis met een dagelijks ei.’

    Canan heeft meer tips voor verzorgenden hoe ze ondervoeding bij ouderen zo snel mogelijk kunnen signaleren. Klik hier voor 5 tips>>

    Gepubliceerd op: 29 maart 2016
    Door: Rhijja Jansen

    Thema:

    Wijkverpleging

    Tags:

    TVV Voeding Wijkverpleging

    Lees Interacties

    Geef je reactie Reactie annuleren

    Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account


    Praktijk Wijkverpleging

    icon-Wondzorg

    Wondzorg

    3 vragen over gedeelde wondzorg: ‘Cliënten kunnen meer wondzorgtaken zelf doen’

    Oude vrouw ligt in bed in haar huiskamer.
    icon-Wijkverpleging

    Wijkverpleging

    ‘Zorgarrangeur’ kan wijkverpleegkundige of casemanager dementie zijn

    Verpleegkundigen in de wijk in overleg.
    icon-Wijkverpleging

    Wijkverpleging

    Reablement in de wijk: ‘Cliënten zijn blij als ze weer regie hebben over hun leven’

    icon-Oncologie

    Oncologie

    Behandeling kanker thuis verhoogt kwaliteit van leven

    icon-Wijkverpleging

    Wijkverpleging

    Nieuw: Zorgpad Alcoholmisbruik in de wijk

    Bekijk meer

    Newsletter

    Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en vakinhoudelijke artikelen?

    Schrijf je dan in voor een van onze nieuwsbrieven.

    Aanmelden

    Footer

    Meer nursing

    Abonneren

    Gratis proefabonnement

    Shop

    Contact

    Volg ons op

    Adverteren

    Personeeladvertentie

    Adverteren & partnerships

    Nursing Vlaanderen

    Ga naar Nursing.be

    © Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Nature

    • Privacy Statement
    • Disclaimer
    • Voorwaarden
    • Cookie voorkeuren