In september 2018 start in Nieuwegein een nieuwe opleiding tot wondverpleegkundige. De opleiding duurt een jaar en wordt aangeboden door dermatologisch opleidingscentrum U-Consultancy.
Stage in ander werkveld
Net als de opleidingen in Rotterdam en Nijmegen beslaat de nieuwe wondzorgopleiding een jaar. Studenten volgen twintig lesdagen en zullen ongeveer 550 uur aan zelfstudie moeten besteden. ‘Anders dan bij de andere opleidingen lopen studenten bij onze opleiding ook vijf dagen stage’, vertelt Carla Uppelschoten, directeur van het opleidingscentrum. ‘Belangrijk is ook dat de studenten niet alleen stage lopen in hun eigen werkveld. Zo zullen thuiszorgverpleegkundigen ook in het ziekenhuis stage moeten lopen en andersom.’
Veel praktijkvaardigheden
Andere verschillen met de bestaande wondzorgopleidingen zijn volgens Uppelschoten onder andere dat studenten toetsen online en dus thuis kunnen maken en dat praktijkvaardigheden herhaaldelijk terugkomen in de opleiding. ‘Een handeling die de studenten bijvoorbeeld veelvuldig zullen oefenen is zwachtelen’, licht Uppelschoten toe. Ook handelingen zoals debrideren, enkel-armindex, verdoven, biopteren, hechten en wondfotografie komen aan bod. Aan het einde van de opleiding worden de praktijkvaardigheden getoetst.
Vervolgopleiding wondconsulent
Studenten die de vervolgopleiding tot wondverpleegkundige in Nijmegen, Rotterdam of Groningen hebben afgerond, kunnen met dat diploma worden toegelaten tot de vervolgopleiding tot wondconsulent in Rotterdam. Omdat de opleiding in Nieuwegein andere eindtermen en andere toetsingsvormen heeft, kunnen studenten met dat diploma niet zomaar worden toegelaten tot de opleiding tot wondconsulent. Wel kunnen zij instromen via een EVC-procedure. Tijdens die procedure worden Eerder Verworven Competenties beoordeeld. ‘Vervolgens wordt op basis van deze resultaten een maatwerk leertraject aangeboden om hiaten op te heffen’, licht Marie-Christine Visser van de ErasmucMC Academie toe. ‘Dit traject loopt dan voorafgaand aan de vervolgopleiding tot Wondconsulent.’
Accreditatie
Accreditatie voor de opleiding is aangevraagd bij het kwaliteitsregister V&V, maar nog niet toegekend. De kwaliteit wordt verder bewaakt door de Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie (NVDV). Als basis voor de opleiding geldt het EWMA-document Wound curriculum for nurses, aangepast aan de Nederlandse context. Anders dan bij de vervolgopleidingen in Rotterdam, Groningen en Nijmegen zijn de opleidingsinstituten, het WCS en de Wondexpertisegroep van V&VN niet betrokken geweest bij de ontwikkeling van de opleiding in Nieuwegein. Waar de andere vervolgopleidingen erkenning hebben aangevraagd bij het College Zorgopleidingen (CZO), is dat voor deze opleiding niet het geval.
Omdat U-Consultancy van oorsprong een dermatologisch onderwijscentrum is, ligt de nadruk net iets meer op dermatologie dan bij de wondzorgopleidingen in Rotterdam en Nijmegen. Dermatologen, maar ook andere artsen, vaatchirurgen en wondverpleegkundigen zullen de lessen verzorgen.
Voor meer informatie over de opleiding kun je terecht op de website van het opleidingscentrum.
Lees Interacties
Praktijk
Wondzorg
Footer
Nursing Vlaanderen
Ga naar Nursing.be
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account