Tergooi heeft een unieke plek gerealiseerd voor patiënten die chemotherapie moeten ondergaan. Sinds kort kunnen ze tijdens hun behandeling gebruikmaken van een speciaal ontworpen paviljoen in de tuin van het ziekenhuis: de chemotuin.
Het paviljoen heeft een houten structuur met glazen dak, ingebed in de natuur die het ziekenhuis omringt. De mogelijkheid om buiten te zijn terwijl de chemo wordt toegediend, verlaagt het gevoel van stress en onzekerheid van patiënten en komt hun welzijn en de therapie ten goede.
Healing environment
Het idee komt van Pieter van den Berg, internist-oncoloog in Tergooi. Per jaar schrijven de oncologisch specialisten duizenden chemokuren voor aan patiënten. De duur van de kuren wisselt van een paar uur tot enkele dagen. De onzekerheid van de ziekte, angst en ook stress bij de behandeling zijn veelvoorkomende emoties die de patiënt negatief kunnen beïnvloeden. Vanuit de kennis over ‘healing environment’ wilde Van den Berg de natuur rondom het ziekenhuis dichterbij deze patiënten brengen. Zo ontstond het idee om een buitenplek te creëren waar mensen hun chemotherapie kunnen ondergaan. Tergooi is het eerste ziekenhuis in Nederland dat patiënten deze mogelijkheid biedt.
Oncologieverpleegkundigen
Patiënten die voor chemotherapie naar Tergooi komen, worden op de afdeling Interne/Oncologie opgevangen. Daar sluiten oncologieverpleegkundigen het infuus aan. De patiënt kan hiermee naar buiten lopen of zich laten begeleiden naar het paviljoen. Zodra de behandeling is afgelopen, wordt het infuus op de afdeling afgekoppeld.

Onlangs bedacht een kinderverpleegkundige een slim plan voor patiëntjes die met hun bed naar de OK gereden worden: met een eigen stuur kunnen de kinderen hun bed naar de OK ‘sturen’. Lees meer >>
Het creëren van het paviljoen als healing environment door het groen rondom ons ziekenhuis te gebruiken, geeft een nieuwe dimensie aan onze zorg voor mensen met kanker. Wat de effecten van de buitentherapie op de patiënt precies zal zijn, is nog onduidelijk. Tergooi brengt dit graag in kaart. Het ziekenhuis gaat dit daarom samen met de Rijksuniversiteit Groningen en het VU medisch centrum in Amsterdam verder wetenschappelijk onderzoeken.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account