Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Praktijkverpleegkundige voorkomt functieverlies oudere

Praktijkverpleegkundigen in de huisartsenpraktijk kunnen aantoonbaar voorkomen dat kwetsbare ouderen onnodig hard achteruitgaan in hun functioneren.
Praktijkverpleegkundige voorkomt functieverlies oudere

Dit blijkt uit het promotie-onderzoek van verplegingswetenschapper Nienke Bleijenberg van de Universiteit Utrecht. Zij ontwikkelde een nieuwe vorm van ouderenzorg gericht op kwetsbaarheid. Deze bestaat als eerste stap uit vroege opsporing en monitoring van kwetsbaarheid, het U-PRIM programma. Voor de kwetsbare ouderen ontwikkelde zij het U-CARE programma: een gestructureerd zorgprogramma dat wordt aangeboden door gespecialiseerde praktijkverpleegkundigen. U-CARE bestaat uit een uitgebreide screening, geriatrische onderzoeken, evidence-based zorgplannen, coördinatie en follow-up.

Meerwaarde praktijkverpleegkundige

De programma´s werden getest in 39 huisartsenpraktijken in de regio Utrecht. Hieruit kwam naar voren dat Ouderen die de nieuwe zorg ontvingen in 12 maanden minder achteruit waren gegaan in het dagelijks functioneren dan ouderen uit een controlegroep. Ouderen die in het kader van U-CARE zorg kregen van de praktijkverpleegkundige gaven aan dat de praktijkverpleegkundige ouderenzorg voor hen een een meerwaarde heeft.

Beter in beeld

Huisartsen en praktijkverpleegkundigen waren ook positief over de nieuwe werkwijze. Ouderen zijn beter ‘in beeld’ bij de huisarts waardoor mogelijk acute problemen voorkomen kunnen worden. Verder zeiden de huisartsen dat  de nieuwe zorg minder tijd kostte dan zij vooraf hadden verwacht.

Download de U-CARE toolkit met de screeningsvragenlijst en en evidence based zorgplannen voor kwetsbare ouderen via de website: www.platformouderenzorg.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.