Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pre-OK spoelen met chloorhexidine helpt longontsteking voorkomen

Goede mondhygiëne en preoperatief spoelen met chloorhexidine gluconaat verkleint bij kritisch zieke patiënten de kans op een pneumonie postoperatief. Studies waarbij patiënten met een hartoperatie (bypass of klep) werden geïncludeerd laten dezelfde resultaten zien.
1lungs2974921280.png

Dat blijkt uit EBP-onderzoek van verpleegkundig specialist i.o. Marjolein Lust, seniorverpleegkundige Christine Dolman en stafadviseur Marja Storm-Versloot van het AMC in Amsterdam. Ze vroegen zich af of pre-operatief viermaal daags spoelen met chloorhexidine gluconaat 0,12% voor hartpatiënten nodig is ter voorkoming van infectie (met name pneunomie), of de frequentie mogelijk omlaag kan, en of het spoelen misschien helemaal gestopt kan worden.

Soorten mondverzorging

De onderzoekers vonden onder meer twee systematic reviews (SR’s), maar ook een RCT en een cohort studie die (nog) niet opgenomen waren in de twee SR’s. In de SR’s werden in totaal 60 RCT’s geïncludeerd met een totaal van meer dan 10.000 kritisch zieke patiënten. Er werden verschillende soorten mondverzorging onderzocht, waaronder spoelen met chloorhexidine. Patiënten uit de chloorhexidinegroep kregen minder vaak een pneumonie dan die in de controlegroep: 246 versus 341 keer. Ook bleek dat chloorhexidine de kans op hospital acquired pneumonia (HAP) significant vermindert. Voor ventilator associated pneumonia (VAP) waren de resultaten in beide groepen vrijwel identiek. Ook als alleen naar de hartoperatiestudies werd gekeken, veranderden de resultaten niet.

EBP in 1 dag
Ga op 28 september in één dag aan de slag met evidence-based practice! Apart programma voor starters en gevorderden. Bekijk het programma >>> 

Evaluatie

De onderzoekers van het AMC besloten op basis van de resultaten preoperatief door te gaan met het standaard beleid van mond spoelen (viermaal daags met chloorhexidine gluconaat 0,12%) bij hartpatiënten, om de kans op een pneumonie postoperatief te verkleinen. ‘Ook zullen we doorgaan met registratie van de incidentie van pneumonie postoperatief, met als doel het aantal patiënten met pneumonie postoperatief te monitoren (ondanks het gebruik van preoperatieve mondspoeling met chloorhexidinegluconaat 0,12%).’

Lust, Dolman en Storm-Versloot beschreven hun literatuuronderzoek in de EBP-rubriek van Nursing juni. Dit bericht is een ingekorte versie. Wil je ook een uitgewerkte CAT (critically appraised topic) in Nursing publiceren? Mail dan naar margot.hamel@bsl.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.