Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Preventieve antibiotica op de IC voorkomt sterfte

Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben aangetoond dat het preventief toedienen van antibiotica aan patiënten op de intensive care tot minder sterfte leidt.
Preventieve antibiotica op de IC voorkomt sterfte

‘We zullen ons infectiepreventiebeleid op de Intensive Care (IC) moeten aanpassen’, stelt anesthesioloog-intensivist Anne Marie de Smet in haar proefschrift. Zij is de eerste auteur van de publicatie over het onderzoek in The New England Journal of Medicine van januari.

Overlevingskans met preventieve antibiotica
Het preventief toedienen van antibiotica is al decennia lang een heikel discussiepunt in Nederland. Zo’n 80 tot 85 procent van de IC-patiënten krijgt antibiotica toegediend om aangetoonde of vermeende infecties te behandelen. In het onderzoek onder supervisie van het UMC Utrecht was het de vraag of het toedienen van antibiotica om infecties te voorkomen de overlevingskans beïnvloedt.

Antibiotica via mondpasta en infuus
Patiënten die preventieve antibiotica krijgen, blijken beter af te zijn. De mondpasta met de antibiotica leidde tot een absolute sterftereductie van 3,5% ten opzichte van de controlegroep. Voor de antibiotica in mond, maag en darmen en met vier dagen een antibioticum via het infuus was de sterftereductie 2,9%. Het verschil tussen beide antibioticaregimes was niet significant.

Door: redactie Nursing
Universiteit Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.