Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Preventieve antibiotica vermindert resistentie

Preventief gebruik van antibiotica op de intensive care vermindert niet alleen sterfte, ook het aantal infecties met resistente bacteriën daalt erdoor. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht.

Het preventieve gebruik is omstreden omdat het antibioticaresistentie zou kunnen vergroten. Toch lijken de voordelen op te wegen tegen de nadelen, schrijven de onderzoekers. Dezelfde onderzoekers concludeerden eerder dat preventieve inzet van antibiotica tot een lagere sterfte op de intensive care leidt.

Antibiotica
De onderzoekers hebben het effect van twee soorten antibiotica-behandelingen met de standaardzorg op de intensive care vergeleken. De helft kreeg viermaal daags een mondpasta met antibiotica. De andere helft ontving daarbij ook antibiotica via een maagsonde in de darm en per infuus.

Resistente bacteriën
In beide groepen patiënten daalt het aantal luchtwegkolonisaties met resistente bacteriën ruim dertig procent. Daarnaast vermindert het aantal bloedinfecties door resistente bacteriën met de helft bij patiënten die antibiotica ook via de darm en per infuus ontvangen.

Artsennet / UMC Utrecht
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.