Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prijs voor brugfunctie in COPD onderzoek

Hoogleraar prof. dr. Annemie Scholsheeft de allereerste prestigieuze ERS COPD GOLD Medal gewonnen. Zij wordt hiermee beloond voor haar onderzoeksprestaties en inspanningen om disciplines in het COPD onderzoek bij elkaar te brengen.
Schols combineert experimenteel en klinisch onderzoek om de complexe relatie tussen leefstijl en ernst van de ziekte op de progressie van de verschillende COPD fenotypes te begrijpen.
Schols combineert experimenteel en klinisch onderzoek om de complexe relatie tussen leefstijl en ernst van de ziekte op de progressie van de verschillende COPD fenotypes te begrijpen. - Foto: LinkedIn

Annemie Schols , hoogleraar ‘Voeding en metabolisme bij chronische ziekten’ aan de Universiteit Maastricht en directeur van NUTRIM  School of  Nutrition and Translational Research in Metabolism (NUTRIM) , onderzoekt de chronische ziekte COPD vanuit stofwisselingsperspectief. Daarbij richt ze zich met name op de verschillende uiterlijke verschijningsvormen van de ziekte (fenotypering) door afwijkende lichaamssamenstelling, zoals verlies van spiermassa.

Klinisch onderzoek COPD

Schols combineert experimenteel en klinisch onderzoek om de complexe relatie tussen leefstijl en ernst van de ziekte op de progressie van de verschillende COPD fenotypes te begrijpen. Hiermee ontstaan nieuwe mogelijkheden voor voedingsinterventies en farmacologische behandeling op maat om de kwaliteit van leven en de prognose van de COPD patiënten te verbeteren. De impact van haar onderzoek wordt bevestigd door diverse recente gezamenlijke COPD richtlijnen die onlangs door de ERS en de American Thoracic Society ontwikkeld zijn.

Veroudering COPD patiënt

Prof. Schols richt zich in haar huidig onderzoek vooral op een bijzonder kwetsbaar COPD fenotype, gekenmerkt door de combinatie van spiermassaverlies en abdominale obesitas (vetophoping in de buik). Dit COPD fenotype neemt wereldwijd snel toe vanwege leefstijl en veroudering van de populatie.

Als verpleegkundigen meer info over proefschriften willen, kunnen zij deze opzoeken op een nieuwe website waar verpleegkundige proefschriften verzameld zijn. Lees meer >>

Stephen Holgate, voorzitter van de ERS Science Council die haar de onderscheiding gaf: ‘Professor Schols heeft een enorme vaardigheid om mensen uit verschillende disciplines bij elkaar te brengen, om zo het COPD onderzoek – en de levens van COPD patiënten – te verbeteren. Haar onderzoek naar de relatie tussen leefstijl en ziekte-ernst helpt ons bij het ontwikkelen van een nieuwe benadering van dit thema.’

Onderscheiding COPD onderzoek

De nieuwe ERS COPD GOLD Medal Award is door ERS in het leven geroepen als erkenning van excellentie in COPD onderzoek. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 50.000 en is uitgereikt tijdens de openingsceremonie van het 2015 ERS International Congress in Amsterdam.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.