Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prijs voor Diabetes Interactief Educatie Programma (DIEP)

De DESG-educatieprijs 2009 is toegekend aan het Diabetes Interactief Educatie Programma (DIEP). 
Prijs voor Diabetes Interactief Educatie Programma (DIEP)

DIEP werd in oktober 2005 geïntroduceerd als een nieuw programma via de website ter ondersteuning van zelfmanagement-educatie voor mensen met diabetes mellitus type 2. In maart 2006 kreeg het programma ook al de Kwaliteitsprijs Diabeteszorg.

Zelfmanagement diabetes
Het Diabetes Interactief Educatie Programma is een interactief zelfmanagement-educatieprogramma op internet, dat stapsgewijs uitleg geeft over verschillende onderwerpen, zoals achtergronden van diabetes, hoge en lage bloedglucosewaarden, zelfcontrole en leven met diabetes.

Zelfstandig of samen met de (diabetes)verpleegkundige
Diabetici kunnen de DIEP-website zelfstandig raadplegen of in samenspraak met de (diabetes)verpleegkundige of de arts. De website bestaat uit gesproken én geschreven tekst, plaatjes en bewegende beelden. Uitgangspunt is dat mensen informatie veel beter opnemen, wanneer zij verschillende zintuigen tegelijk moeten gebruiken.

E-learning
Volgens de jury heeft de website van DIEP de afgelopen vier jaar ‘een meer dan duidelijke positie verworven in het brede spectrum van de diabeteseducatie’. ‘Door de gemakkelijke toegankelijkheid – mede dankzij de fraaie lay-out – is er ook sprake van een groot bereik.’ Tot slot vindt de jury dat DIEP optimaal aansluit bij landelijke ontwikkelingen van e-learning, elektronische scholing

DESG-educatieprijs
De DESG-educatieprijs is een initiatief van de Stichting Diabetes Education Study Group (DESG) Nederland om projecten, groepen of instellingen te eren die zich op uitzonderlijke wijze hebben onderscheiden op het gebied van diabeteseducatie. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van vijfduizend euro, een oorkonde en een beeldje van Isabel Ruys-Dudok van Heel. In 2007 werd de DESG-educatieprijs toegekend aan Langerhans®.

Onderzoek naar effecten DIEP-website
DIEP is ontwikkeld door het Maastricht Universitair Medisch Centrum in samenwerking met LifeScan, producent van onder meer bloedglucosemeters. Bij de ontwikkeling is er ook een klankbordgroep, die bestaat uit leden van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF), Diabetesvereniging Nederland (DVN), EADV, Diabetes and Nutrition Organization (DNO) en Diabetes Huisartsen Advies Groep(DiHAG). Voor de patiënt heeft deze samenwerking als voordeel dat de educatiemethode goed is afgestemd bij de verschillende zorgverleners. Het Maastricht Universitair Medisch Centrum doet nu een meerjarig onderzoek naar de effecten van de DIEP-website. De site is ook te vinden via Kiesbeter.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.