Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Prijswinnende plannen voor diabeteszorg

Een short-stay kliniek voor mensen met diabetes en een zelfmanagementcursus voor Turkse mannen; dat zijn de winnende ideeën van de actie ‘Weet jij het beter dan?’ in het kader van het Nationaal Actieprogramma Diabetes (NAD).
Prijswinnende plannen voor diabeteszorg

Deze ideeën, van zowel een professional als een patiënt, worden uitgewerkt tot een projectvoorstel en vervolgens ondergebracht in het actieprogramma. Voor de uitvoering van beide plannen komt geld beschikbaar.

Bloedglucose
Winnares Susan Vannisselroij uit Utrecht bedacht een short-stay kliniek waar patiënten die net gediagnosticeerd zijn of al langer diabetes hebben even op adem kunnen komen. Nieuwe patiënten leren in deze kliniek hun bloedglucose in te stellen en te controleren. Voor andere patiënten organiseert de kliniek een bewustwordings- of opfriscursus. Daarnaast staat lotgenotencontact centraal, met name voor jongeren.

Complicaties en leefstijl
Het idee van zorgverleners Miriam Janssen en Zehra Keles van GGD Hart voor Brabant gaat over preventie voor Turkse mannen met diabetes en hun echtgenotes. In zes bijeenkomsten verdiepen zij zich in gezondheidsklachten, complicaties en een gezonde leefstijl. Verder praten de echtparen met een GGZ-medewerker en met een persoon van Turkse afkomst die ook met diabetes te maken heeft. Na afloop van de cursus volgt een aantal huisbezoeken, waarin het naleven van de gemaakte afspraken centraal staat. Ook de inzet van een gespecialiseerde bewegingscoach behoort tot de mogelijkheden.

Diabetes Vereniging Nederland
Door: redactie

Lees ook het artikel uit Nursing over diabeteszorg voor Turken en Marokkanen.

1 REACTIE

  1. De gang naar de ‘nursing diabetiszorg’kan vermeden worden als de jeugd,die verderfelijke drankjes als ‘light’-producten zoveel mogelijk nalaten.
    Waardoor is de diabetis zo toegenomen????—Bewegings- en eet- en voedingsgewoonten met de paplepel erin brengen ,daarnaast toevoegingen,die mogelijk de aanzet voor de suikerhuishouding verantwoordelijk zijn uitbannen(aspartaam en smaakversterkers!)
    Lijkt veel op:’de put dempen als het kalf verdronken is’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.