Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prikaccidenten: ‘Alleen naaldenbeker niet voldoende’

Omdat nog altijd 90 procent van de prikaccidenten voorkomt in de zorg, hebben werkgevers en werknemers in Europees verband de regelgeving aangescherpt.
Prikaccidenten: 'Alleen naaldenbeker niet voldoende'

Zo is het gebruik van naaldenbekers of –containers alleen niet meer voldoende, volgens het arboportaal van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. ‘Alleen een combinatie van veilige naaldsystemen, voorlichting, instructie en intern toezicht leidt tot het voorkómen van prikaccidenten; naaldbekers zorgen alleen voor een veilige afvoer van gebruikte naalden.’

Nieuwe regelgeving prikaccidenten

Leidinggevenden zijn degenen die erop moeten toezien dat er voldoende naaldcontainers zijn, om te voorkómen dat medewerkers met naalden moeten lopen. Ook moeten zij de veilige naaldsystemen beschikbaar stellen voor hun medewerkers. Dat wil zeggen: naalden, chirurgische messen en andere (scherpe) medische hulpmiddelen met een ingebouwd veiligheids- en beschermingsmechanisme. ‘Van vrijwel alle naalden is een veilige variant leverbaar,’ aldus het arboportaal. Het arboportaal wijst ook op de eigen verantwoordelijkheid van medewerkers: ‘Vráág je werkgever om veilige naaldsystemen, gebruik naaldenbeker volgens instructie, en wijs je collega’s op de risico’s van het werken met naalden.’

Bloedafname en infuushandelingen

Prikaccidenten zijn prik-, snij-, bijt- en spatongelukken. Hierbij kunnen er door bloed-bloedcontact ziekteverwekkers zoals virussen worden overgedragen. Veel mensen onderschatten de risico’s hiervan. De meeste prikaccidenten vinden plaats bij het opruimen. Ook bij bloedafname en infuushandelingen gaat het vaak fout. Recappen, het terugzetten van doppen op de injectienaalden, is in de nieuwe regelgeving verboden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.