Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prikkelrijke Interventies voor bedlegerige cliënten wint prijs

De V&VN Zorgaward 2011 is gewonnen door Jolande Sissing met ‘Prikkelrijke Interventies'. Dit winnende idee is speciaal bedoeld voor bewoners die niet kunnen deelnemen aan activiteiten, omdat ze volledig bedlegerig zijn.

Jolande is assistent verzorgende bij verpleeghuis Herinkhave van Carintreggeland. Zij heeft met collega’s door onderzoek onder bewoners (Best Practice Methodiek) samen met Saxion Hogeschool in Enschede een kaartenbak gemaakt met ideeën en handleidingen voor prikkelrijke- en prikkelarme activiteiten.

 

Bedlegerig

De bedoeling is dat verzorgenden deze kunnen gebruiken voor de bewoners voor elk gewenst moment. Het gaat vooral om bewoners die niet kunnen deelnemen aan de reguliere activiteiten, mede omdat ze volledig bedlegerig zijn, ofwel de prikkels niet meer aan kunnen. In Herinkhave wonen alleen psychogeriatrische bewoners, vaak met een vergevorderde vorm van dementie.

 

Zintuigprikkeling 

Om dit project succesvol te laten zijn, wordt het regelmatig tijdens het teamoverleg besproken. Iedere nieuwe medewerker loopt een dag mee met de activiteitenbegeleider om bekend te raken met zintuigprikkeling. ‘Bijvoorbeeld het geven van een handmassage, of tijdens het baden een muziekje draaien’, aldus Jolande. Ze ontving een sculptuur en een cheque van € 1000. De prijs werd uitgereikt door Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS) en V&VN voorzitter Marian Kaljouw, tijdens de Week van de

Verzorging.

 

Bron: V&VN

 

Inspirerend: Klik hier voor het filmpje waarin Jolande haar winnende idee uitlegt

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.