Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties23

Principe-akkoord cao VVT bereikt

Vakbonden en werkgeversorganisaties hebben vrijdagavond een akkoord bereikt voor een nieuwe CAO VVT.
Principe-akkoord cao VVT bereikt

Dit laat vakbond NU’91 op haar website weten. ‘De onderhandelingen waren lang en moeizaam, maar over het uiteindelijke resultaat zijn we tevreden,‘ schrijft de vakbond.

Loonsverhoging verpleegkundigen sector VVT
Verpleegkundigen in de sector VVT (Verpleging, Verzorging en Thuiszorg) gaan er over 2010 en 2011 in totaal 3,1 procent op vooruit: medewerkers krijgen in 2010 een structurele loonsverhoging van 1,1 procent. In 2011 volgt een loonsverhoging van 1,5 procent en een verhoging van de eindejaarsuitkering met 0,5 procent. Verder gaat de stagevergoeding voor BOL-leerlingen omhoog en komen er ‘mogelijkheden voor grotere contracten.’

Leeftijdsuren
Een groot struikelblok tijdens de onderhandelingen de afgelopen maanden vormden de leeftijdsuren. Vanwege de Wet Gelijke Behandeling zijn ouderenregelingen in cao’s onder druk komen te staan. Vakbonden en werkgevers hebben nu afgesproken dat 55-plussers hun oude rechten behouden. Voor jongere werknemers geldt dat ze gedurende hun loopbaan uren gaan sparen. Ze kunnen de uren sparen in tijd of in een levensloopregeling storten en gedurende hun loopbaan benutten om extra dagen op te nemen.

Onderhandelingen liepen vast

Met het onderhandelingsakkoord komt een einde aan bijna tien maanden onderhandelen tussen vakbonden en brancheorganisaties ActiZ en BTN. CNV Publieke Zaak legt het akkoord binnenkort aan de leden voor, net als vakbond voor verpleegkundigen en verzorgenden NU’91.

Lees hier de integrale tekst van het Principeakkoord VVT

NU’91 / CNV Publieke Zaak
Door: redactie Nursing

23 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Het is toch een zoethoudertje. Werkgevers, kom nu eens echt over de brug. Met de huidige arbeidsmarktkrapte en de steeds verdergaande bureaucratie in de wet- en regelgeving en administratieve handelingen wordt de zorg steeds onaantrekkelijker.een grote onbalans tussen directe en indirecte zorg. En dan dit zwakke resultaat. Bonden,jullie moesten je schamen.Dit biedt totaal geen perspectief voor de toekomst.waar moet dat met de zorg naar toe??

 3. Hoezo 3.5 % erbij??
  In 2010 pas vanaf september 0.5%, eenmalig 0,6 % eindejaars uitkering dan in 2011 een verhoging van 1.5 % met 0,5% eenmalige eindejaars uitkering
  Als ik ga tellen kom ik in 2012 op een verhoging van 2 % in vergelijk van mijn salaris in 2010!
  Waar halen ze het lef vandaan om dit 3,1% te noemen!!
  Het is gewoon de boel voor de gek houden!
  Gelukkig kan ik echter nog steeds rekenen!

 4. Als inmiddels gepensioneerd verpleegkundige vraag ik mij al vele jaren en nog steeds af waarom de vakbond (eerst abva-kabo en late anderen) steeds achter de feiten aanloopt. De vakbond heeft de roosters “vernield”, de ort “vernield” de opleidingen “vernield” de toewijding en genegenheid “vernield”. En toch maar steeds klagen. Ik begrijp de leden niet. Mijn lidmaatschap heb ik opgezegd toen de OR in het leven geroepen werd en de vakbond alleen het personeel van de GROTE (lees; rijks-)instellingen hielp. Dit leverde misschien nwe stemmen =leden op. De rest kon de pot op. En nu schreeuwen??? laat me niet lachen. Ook de nwe verpleegkundigen zijn hier debet aan. Zij hebben steeds de uitholling zonder protest laten gebeuren.

 5. Inderdaad: svp ORT over je uurloon en niet het minimumloon. En als ik de CAO doorlees krijgen we in 2010 GEEN struktuele 1.1% erbij maar een 0.5% Want er staat : eenmalig 0.6% uitgekeerd in december.
  Jaja; rekenen is inderdaad een vak apart. Ze denken zeker dat niemand in de verpleging kan rekenen!

 6. beste ‘ikdurfhethaastniettezeggen’,
  volgens mij komt er eerst de wetgeving, dan de CAO en dan de eigen afspraken tussen werkgever en OR. Je werkgever mag geen afspraken maken met je OR die afwijken van de CAO. Je zou hierover toch eens contact moeten opnemen met je vakbond.

 7. In onze organisatie (een van de grootste van ned.) is het zo dat de organisaties zelf afspraken mogen maken, en daar worden de leeftijdsuren al lang ingehouden.
  Onze organisatie zorgt dat langzaam maar zeker voor slechtere arbeidsvoorwaarden voor de oudere.
  zoals de leeftijdsuren deze zijn bij ons al afgeschaft.
  In onze organisatie gaan ze ervan uit dat de cao een raamwerk is en dat deze verder ingevuld wordt door de organisatie. En de o.r. is het met de organisatie eens dat de oudere al te lang bevoordeeld zijn.
  Zij maken de cao ten gunste van de jongere. Ze proberen de oudere er uit te krijgen. ze vinden dat de oudere te vaak ziek zijn in onze organisatie is dit zo.
  En de o.r. vind dat de oudere al te veel bevoordeeld zijn.

 8. Hoezo 3.1%, kunnen echt niet rekenen, in werkelijkheid 2,1% in 2 jaar. Rest eenmalig en niet eens op jaarbasis.
  06% is enmalig en eindejaarsuitkering van 0,5% extra is alleen akkoord voor 2011.
  Lekker resultaat en voor 2012 de nul lijn, want de zorg heeft al 3,1% salarisverhoging ontvangen, zegt dan de politiek en het publiek.

 9. Alles wat niet veranderd is voor de komende CAO wordt niet in een principeakkoord genoemd en zal dus gelijk blijven aan de huidige regelingen.
  55 plussers mogen dus nog steeds op vrijwillige basis nachtdiensten doen in de sector VVTK, dit is niet opgehoogd naar 57plusser zoals in de andere zorg-CAO’s

 10. Hier hebben ze een jaar over gedaan om ons deze apenfooi toe te kennen,de loonsverhoging komt nog niet in de buurt van inflatie correctie ! Gelijke behandeling in de vergrijzende branche,ten op zichte van de schaars instromende jeugd,wie verzind dit, iedereen weet toch dat de productiviteit op oudere leeftijd afneemt,op naar de 67 met rollator de nachtdienst in.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.