Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prinsjesdag 2009: een overzicht

Het is ieder jaar weer een klus om alle informatie die je op Prinsjesdag krijgt te verwerken. Daarom maakte Nursing een overzicht met interessante punten voor jou én je patiënten.
Prinsjesdag 2009: een overzicht

Algemeen
In 2010 is er ruim 60 miljard euro beschikbaar voor de zorg. Dit jaar was dat nog 58 miljard. Het ministerie gaat proberen een miljard te bezuinigen, maar wil blijven investeren in de zorg.

Meer geld voor stages
Er komen meer en betere stageplaatsen voor zorgverleners-in-opleiding. Het kabinet trekt daar in 2010 98 miljoen euro voor uit.

Deeltijd werken
Het kabinet wil dat deeltijdwerkers in de zorg meer uren gaan werken. Als alle deeltijdwerknemers twee uur per week meer zouden werken, zijn er 75.000 minder mensen nodig in de zorg. Dit zou één van de oplossingen voor het personeelstekort in de zorg kunnen zijn. Er zijn subsidies voor werkgevers die meerwerk willen stimuleren.

Mensen werven voor de zorg
Het project ‘Zorg on Tour’ wil jongeren laten zien dat werken in de zorg aantrekkelijk is. Ook zijn er projecten om lager opgeleiden en allochtonen te werven voor banen in de zorg. Het kabinet investeert in 2010 ongeveer tien miljoen euro in regionaal arbeidsmarktbeleid.

SEH
Het kabinet gaat mensen stimuleren om met een spoedeisend, maar eenvoudig probleem naar de huisartsenpost te gaan, in plaats van naar de duurdere spoedeisende hulp van het ziekenhuis. In 2010 wordt de bekostiging van de huisartsenposten veranderd om de extra zorgtaken voor huisartsenposten te vergoeden.

AWBZ
In de AWBZ zit een tekort van ruim € 230 miljoen dat staatssecretaris Bussemaker wil dichten door minder uit te geven aan persoonsgebonden budgetten.

Palliatieve zorg 
Palliatieve zorg voor terminale patiënten moet toegankelijk en snel beschikbaar zijn. Het rijk stelt daarvoor in 2010 4,2 miljoen euro extra beschikbaar. Ook is 2 miljoen euro extra beschikbaar voor de bijna-thuishuizen en high care hospices. Verder wordt de termijn losgelaten waarop iemand recht heeft op palliatieve zorg. Dat was één jaar. Vanaf 2010 zit er geen einddatum meer op.

Langdurig zieke patiënten
In 2010 krijgt iedere langdurig zieke cliënt een gesprek over zijn zorg, zijn wensen en zijn mogelijkheden. Daaruit vloeit een zorgplan voort. Het is de bedoeling dat zorgaanbieders zich aanpassen aan de wensen van hun cliënten. De positie van de langdurig zieke cliënt wordt daarmee versterkt. Hij krijgt zorg die beter bij hem past.

Dementerenden
In 2010 gaat de wet Zorg en Dwang in. Met deze wet wil het kabinet het aantal vrijheidsbeperkingen van mensen met dementie of verstandelijke beperking in de zorg terugdringen. De wet versterkt de rechtspositie van deze mensen.

Openbare ervaringen met AWBZ-zorg
De ervaringen van AWBZ-cliënten met verpleging, verzorging en thuiszorg moeten in 2010 openbaar zijn. Burgers en zorgverzekeraars kunnen dan de prestaties van zorginstellingen vergelijken.

Indicatiestelling
Wijkverpleegkundigen of zorgverleners in het verzorgingshuis of verpleeghuis kunnen vanaf 2010 eenvoudige indicatiestellingen doen. Tot nu toe deed het alleen het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) dat. Deze zorgverleners kennen hun cliënt en dat vermindert de bureaucratie voor chronisch zieken en ouderen. Het CIZ gaat de indicatiestellingen door zorgverleners steekproefsgewijs toetsen in 2010.

Meer privacy in verpleeghuizen
Cliënten in verpleeghuizen krijgen meer privacy. Het aantal kamers waarin meer dan twee personen liggen, wordt in 2010 verder teruggedrongen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat in een verpleeghuis niemand tegen zijn wens met anderen op één kamer ligt.

Voor meer informatie kun je kijken op www.prinsjesdag2009.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.