Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Prinsjesdag 2014: de belangrijkste punten voor verpleegkundigen

Wat verandert er in 2015 op het gebied van Volksgezondheid? Een overzicht van de voornaamste wijzigingen in de begroting die verpleegkundigen aangaan.
Prinsjesdag 2014: de belangrijkste punten voor verpleegkundigen
Foto: ANPfoto

Veel aandacht is er voor de hervormingen van de langdurige zorg en de nieuwe rol en positie van de wijkverpleegkundige. Het jaar 2015 wordt daarin cruciaal, zo stellen minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn in de begroting. De meeste zaken die zij in hun begroting melden over de wijkverpleging zijn al bekend: vanaf 2015 zit de vergoeding voor de wijkverpleging in het basispakket van de zorgverzekeringswet. En de wijkverpleegkundige valt net als de huisarts niet onder het verplicht eigen risico. De wijkverpleegkundige krijgt zelf een meer generaliserende rol in de buurt, met meer autonomie om de zorg zelf in te richten en te coördineren.

Er zijn meer maatregelen waar ook jij als verpleegkundige mee te maken zult krijgen. Hieronder volgt een overzicht:

Meldpunt verspilling

Sinds de opening van dit meldpunt in mei 2013 kwamen ruim 20.000 reacties binnen. Inmiddels werken allerlei partijen samen aan een plan van aanpak. Dit leidde al tot 24 acties zoals een pilot heruitgifte van ongebruikte dure geneesmiddelen, tot het terugdringen van de registratielast, zodat meer tijd overblijft voor de cliënt. In september 2014 kunnen we een website verwachten waarop alle ontwikkelingen te volgen zijn.

Wildgroei checklisten en keurmerken

In de rijksbegroting ook aandacht voor de administratieve lasten. Het Kwaliteitsinstituut (onderdeel van Zorginstituut Nederland) gaat samen met het veld de regeldruk aanpakken. Zo moet de wildgroei aan keurmerken, registraties, accreditaties en indicatoren worden gestopt.

Kwaliteitsimpuls ziekenhuizen

Ook komt er een subsidie beschikbaar voor een kwaliteitsimpuls in ziekenhuizen. Om algemene en categorale ziekenhuizen te stimuleren zo veel mogelijk de huidige medewerkers de mogelijkheid te bieden om op een hoger professioneel niveau te functioneren, kunnen zij vanaf 2014 hiervoor subsidie aanvragen. In 2015 is daar € 134,5 miljoen voor beschikbaar, oplopend tot € 151 miljoen in 2018.

Palliatieve zorg

Voor versterking van de palliatieve zorg trekt het kabinet vanaf 2015 jaarlijks €8,5 miljoen uit. Het doel van de investering in palliatieve zorg is dat patiënten en naasten zicht hebben op keuzes van zorg en ondersteuning in de laatste levensfase, dat goede zorg wordt geboden en dat de communicatie tussen eerste en tweede lijn en met patiënt en naasten optimaal is. Er wordt een Nationaal Programma Palliatieve Zorg gestart voor ontwikkeling van zorg, onderzoek en onderwijs.

Preventie

Preventie en gezondheidsbescherming dragen bij aan de kwaliteit van leven, de zelfredzaamheid van mensen en de betaalbaarheid van de zorg. Preventie vraagt ook om een gezamenlijke inspanning en daarom is het Nationaal Preventie Programma gestart waarin meer dan 100 private en publieke partijen samenwerken aan een vitaler en gezonder Nederland. Het kabinet investeert € 1,5 miljoen om het ingezette beleid van het Nationaal Preventie Programma voort te zetten.

Wet BIG

In 2013 is de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG) geëvalueerd. In 2015 wordt deze wet waar nodig aangepast en geoptimaliseerd.

Stageplaatsen

Het Stagefonds wordt door het ministerie van VWS ingezet om de kwaliteit en toegankelijkheid van zorgopleidingen te verbeteren. In 2015 wordt dit fonds voortgezet met een budget van € 110,4 miljoen.

Verpleegkundig specialist

Er komt € 37 miljoen beschikbaar voor meer opleidingsplaatsen voor de verpleegkundig specialisten en physician assistants.

2 REACTIES

 1. Hier had dus een verhaal moeten staan van de beroepsvereniging(en)
  Zeker wanneer gata over de regievoering(wie enin welke mate) voor wat betreft onwikkelingen..
  Die miljoen die vrijkomen ..wie bepaalt ni ue iegenlaijk wat er n mee gaat gebeuren..
  Nog even afgezien van het feit wat de reacties zijn in het kader van beroepsontwikkelingen..
  De ziekenhuisdirecteuren hebben direct die 110 miljoen gegraaid..(NCOI.. de shortcut met cursusje..daar dek je HBO niet mee af..) Welke beroepsvereniging roept?
  Welke HBOV roept?
  Zij ze zo bang van het ‘Veld??’
  Staan ze nog ergens voor..

 2. Lees alle reacties
 3. Staan mooie dingen tussen. Laten we wel beginnen om vanuit het Nationaal Programma Palliatieve zorg om het onderscheid tussen terminale zorg en palliatieve zorg in Den Haag door te laten dringen 🙂 Volgens mij is het nogal discutabel of preventie onder de streep de zorgkosten sterk zal beïnvloeden…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.