Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Proef met contracteren zelfstandigen zorg

In december start een proef met het contracteren van zelfstandig verpleegkundigen en andere zzp'ers in de zorg. 
Proef met contracteren zelfstandigen zorg

Dat schrijft website Skipr naar aanleiding van een brief van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS). De staatssecretaris komt daarmee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer. In 2012 kunnen zzp’ers in de thuiszorg voor het eerst zelfstandig contracten afsluiten met cliënten. Voorheen mochten alleen erkende zorginstellingen dergelijke contracten sluiten. Zzp’ers werkten dan via die instellingen, wat vaak tot hogere kosten en een weinig flexibele inzet van zzp’ers leidde.

Pgb
Het CDA, VVD en GroenLinks stelden in juni al voor om een pilot met zelfstandige contractering te starten. De politieke partijen hopen zo de zorgverleners voor de sector te behouden en er tegelijkertijd voor te zorgen dat de cliënt zijn keuzevrijheid niet verliest nu er fors wordt gesneden in het pgb.

Afzonderlijk budget
De proef start in december in twee UVIT-regio’s en wordt in april 2012 afgerond. Mogelijk dat vanaf mei, in een tweede inkoopronde, zzp’ers dan zelfstandig contracten kunnen afsluiten. Het ministerie stelt daarvoor een afzonderlijk budget voor de contractering van zzp’ers beschikbaar. Daarnaast zal de staatssecretaris een afzonderlijke procedure ontwikkelen waarin de criteria gericht op zzp’ers worden toegepast.

Aanpassing regels
Kamerleden Tamara Venrooy-van Ark en Erik Ziengs (beiden VVD) hadden ook Kamervragen gesteld over de positie van zzp’ers. Daarin wijzen zij de staatssecretaris erop dat de aanbestedingsprocedures bij veel zorgkantoren al gestart zijn, terwijl de positie van zzp’ers nog onduidelijk is. De Kamerleden vrezen dat zzp’ers daarmee – en door te strenge regels – buiten de boot vallen. De staatssecretaris schrijft dat ze inmiddels in overleg is getreden met Zorgverzekeraars Nederland over mogelijkheden om de regels aan te passen voor zelfstandige zorgverleners.

Problemen voor zzp’er zorg
Het midden- en kleinbedrijf in de zorg raakt in grote problemen als gevolg van de pgb-maatregelen. Dat zegt de Branchevereniging Kleinschalige Zorg (BVKZ) in een persbericht. Door de pgb-maatregelen zien kleinschalige zorgleveranciers en zzp’ers hun inkomsten teruglopen. Ook voor de sector zijn de maatregelen nadelig. Zo gaan innovatief ondernemerschap en miljoenen euro’s aan private investeringen verloren, aldus BVKZ. Bovendien komt de conitnuïteit van zorg in gevaar.

Branchevereniging Kleinschalige Zorg
Door: redactie Nursing

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing en Social Media
Redacteur Nienke van Nursing houdt je via Twitter en Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Volg @nursing_nl of ga naar www.facebook.com/VakbladNursing

Nursing Event
Het Nursing Event is ons jaarlijkse vakevenement voor verpleegkundigen, dit jaar op donderdag 8 en vrijdag 9 december in De Reehorst te Ede. Met op 8 december de finale van de Nursing Challenge!
Meer informatie en aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.