Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Profylactisch gebruik antibiotica kan beter

Het gebruik van antibiotica om infecties te voorkomen kan beter. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies over antibioticagebruik in ziekenhuizen, dat de raad vandaag aanbiedt aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
<p>Profylactisch gebruik antibiotica kan beter</p>
Profylactisch gebruik antibiotica kan beter - Foto: sxc.hu

Antibiotica worden niet alleen toegepast ter behandeling van bestaande infecties, maar ook om infecties te voorkomen. In ziekenhuizen wordt profylaxe vooral toegepast ter voorkoming van wondinfecties na operaties, bij een aantal chronische aandoeningen (urineweginfecties) en in de neonatologie.

Onduidelijkheid over preventief gebruik antibiotica

De Gezondheidsraad constateert dat er weinig zicht is op dit profylactisch gebruik van antibiotica. Daardoor is niet duidelijk hoe vaak antibiotica om die reden worden voorgeschreven, of de toepassing op de juiste manier gebeurt en of er behandelingen plaatsvinden die niet effectief zijn. Registratie van profylactisch gebruik van antibiotica kan helpen om dit inzicht te vergroten en het gebruik beter te bewaken.

Antibiotic stewardship

Sinds 2014 bestaat er volgens de Gezondheidsraad een programma om antibioticagebruik in ziekenhuizen te verbeteren: antibiotic stewardship. De raad adviseert dat er binnen dit programma ook aandacht komt voor profylactisch gebruik van antibiotica en betere naleving van de richtlijnen voor antibioticagebruik.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.