Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Protocol voor bestrijding Klebsiella in ziekenhuis

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een protocol ontwikkeld voor een test waarmee de uitbraak van de Klebsiellabacterie in ziekenhuizen snel opgespoord kan worden. Het protocol is vandaag beschikbaar gesteld aan alle Nederlandse ziekenhuizen.
Protocol voor bestrijding Klebsiella in ziekenhuis

Het protocol is opgesteld door het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM in samenwerking met Duitse, Engelse en Amerikaanse wetenschappers.

Klebsiella
‘Omdat het probleem met de bacterie al maandenlang speelt in het Maasstad Ziekenhuis is het goed mogelijk dat hij ook naar andere ziekenhuizen is verspreid’, meldt epidemioloog Hajo Grundmann van het RIVM. Met de test is binnen een dag al duidelijk of een patiënt besmet is met de Klebsiellabacterie.

Snel vaststellen
Het grote voordeel van de nieuwe test is volgens Grundmann dat nu veel sneller vastgesteld kan worden of iemand de bacterie bij zich draagt. ‘Binnen 24 uur kunnen we vaststellen of een patiënt drager is, daardoor hoeft de patiënt veel minder lang in quarantaine.’ Met de nieuwe test kunnen ziekenhuizen vaststellen of het om de Klebsiellabacterie gaat, hoe resistent de bacterie is en of de bacterie Oxa-48 positief is.

RIVM
Door: redactie Nursing

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.