Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Psychosociale zorg bij parenterale voeding onvoldoende

Ruim een derde deel van de patiënten met totaal parenterale voeding (TPV) vindt de kwaliteit van leven onvoldoende. Zowel patiënten als verpleegkundigen geven aan dat de psychosociale zorg verbeterd kan worden.
Psychosociale zorg bij parenterale voeding onvoldoende

Dat blijkt uit het proefschrift Home parenteral nutrition: from prolonging to improving life van verpleegkundig expert Getty Huisman-de Waal.

De psychosociale problemen drukken voor veel patiënten de grootste stempel op het leven van alledag. Zij hebben last van depressie, sociale beperkingen en angst. Ook hebben veel TPV-patiënten last van lichamelijke problemen als vermoeidheid.

Meer thuisbezoeken
Huisman-de Waal stelt dat de kwaliteit van leven verbeterd kan worden door het aantal lijncomplicaties te verminderen en meer aandacht te schenken aan de psychosociale problematiek. Verpleegkundigen moeten een periodieke evaluatie van de psychosociale problemen bij de patiënt uitvoeren, bijvoorbeeld tijdens polikliniek- of thuisbezoeken.

Vermoeidheid
Volgens Huisman-de Waal verdient vermoeidheid speciale aandacht, zo schrijft zij in haar aanbevelingen voor de praktijk. ‘Periodieke evaluatie met behulp van een standaardvragenlijst is hier van belang. Zolang er geen interventies zijn ontwikkeld voor TPV-patiënten die ernstig vermoeid zijn, is het belangrijk dat TPV-verpleegkundigen zich meer bewust zijn van dit probleem, informatie kunnen verstrekken en het bespreekbaar kunnen maken met de patiënt.’

Onderzoeksgegevens
Voor het onderzoek werden er 48 TPV-patiënten ondervraagd en geïnterviewd. De vragenlijsten en interviews omvatten vragen over vermoeidheid, depressie, functionele beperkingen, sociale ondersteuning, self-efficacy, angst en acceptatie. Ook werden TPV-verpleegkundigen en thuiszorgverpleegkundigen geïnterviewd om de verpleegkundige zorg te evalueren en mogelijke knelpunten te inventariseren.

Verpleegkunde
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

2 REACTIES

  1. Eerst even voor Petra …. we gaan toch niet de vermoeidheid indexeren hé!! Of de vermoeidheid zijn oorzaak heeft in de aandoening of voortkomt uit depressie is voor de patiënt niet van belang. Die heeft genoeg aan zijn/haar kop.
    Ik ben patiënt en durf te stellen dat de zorg voor de lijn prima is en verder laat men deze patiënt gewoon zwemmen. Er is wel erkenning van de problemen, somber, geen perspectief zien, angst etc. maar omdat ik ver van AMC of Radboud woon, is er geen kennis in de buurt en modderen we, huisarts en ik, maar een beetje verder. Heb 2 gesprekken gehad met SPVer en denk niet dat het voor mij iets op gaat leveren. Hoe nu verder??

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.