Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Puzzelen met delier, dementie en depressie

Naar verwachting zijn er in 2040 circa 4 miljoen 65-plussers en zijn ouderen relatief oververtegenwoordigd als zorgvrager. Ook het aantal mensen met dementie, delier en depressie zal naar verwachting stijgen. Daarom laat Jan Oudenes, verpleegkundig consulent geriatrie van het UMC St. Radboud, verpleegkundigen tijdens de Nursing Experience puzzelen met de 3 D’s.
Puzzelen met delier

Stel dat je een patiënt vraagt of hij Sinterklaas heeft gevierd en hij antwoordt dat het hem niet interesseert, heb je dan te maken met delier, dementie of depressie? Het is de eerste vraag die Oudenes stelt aan de aanwezige verpleegkundigen tijdens de Nursing Experience. ‘Depressie’, antwoordt de zaal in koor. Maar het wordt lastiger als de patiënt antwoordt: is het al december? Want dan kan het om delier, dementie of depressie gaan of misschien om een combinatie.

Overlappende symptomen
Aan de hand van simpele maar duidelijke voorbeelden legt Oudenes uit dat je niet te snel moet oordelen. Door overlappende symptomen is het soms niet direct duidelijk met welk ziektebeeld je te maken hebt. Zo zie je bij zowel dementie als delier een verminderde oriëntatie en geheugenproblemen. Maar is het bij een delier onmogelijk om de aandacht te richten, vast te houden en te verschuiven. Overlappende symptomen zijn er ook bij dementie en depressie, denk aan apathie en traagheid in denken en handelen. Toch lijkt het geheugen bij depressie soms gestoord, maar is het dat niet.

Doorvragen
Als verpleegkundige moet je doorvragen, stelt Oudenes in zijn workshop. ‘Van belang daarbij is een heteroanamnese, waarbij je de familie of partner van de patiënt bevraagt. En welk effect hebben cognitieve klachten op het dagelijks functioneren’, zegt Oudenes. ‘Durf ook lastige vragen te stellen aan de patiënt. Vraag bijvoorbeeld of hij weleens denkt dat het leven op deze manier niet meer hoeft. Je hoeft niet direct met een oplossing te komen, maar door een luisterend oor te bieden ben je soms al heel behulpzaam.’

Meer over de Nursing Experience:
– Nursing Experience in het teken van toekomst
– ‘Klinisch redeneren maakt verpleegkundigen zeker
– Marjan Berk: ‘Nooit spijt gehad van de verpleging’

Binnenkort lees je meer over delier, dementie en depressie in Nursing. Nog geen abonnee?

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.