Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Radboud verbetert samenwerking verpleeghuizen

Het bestaande samenwerkingsverband tussen verpleeghuizen en het UMC St Radboud is uitgebreid en vernieuwd. De vernieuwde samenwerking krijgt de naam UKON (Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen).
Radboud verbetert samenwerking verpleeghuizen

Bij het UKON zijn momenteel tien ouderenzorgorganisaties uit Zuid-Nederland aangesloten, waaronder verpleeghuizen en verzorgingshuizen, maar ook thuiszorg, hospicezorg en transmurale zorg. Samen met de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het UMC St Radboud ontwikkelen ze kennis op het gebied van de ouderengeneeskunde en passen zij deze waar mogelijk toe in de praktijk.

Angst bij dementie
Het UKON heeft (onder de oude naam UVNN) zich in het verleden al vaker ingezet ter verbetering van de verpleeghuiszorg. Bijvoorbeeld de Waalbedstudie over probleemgedrag zoals rusteloosheid, depressieve gevoelens of angst bij patiënten met dementie en hoe daarmee als verzorger om te gaan. Of de Grampsstudie, een onderzoek naar de factoren die een succesvolle revalidatie voorspellen van ouderen, die herstellen na een beroerte/hersenbloeding of een amputatie. Beide studies hebben al bruikbare resultaten opgeleverd en worden nog voortgezet.

Depressie bij verpleeghuisbewoners

Ook het multidisciplinaire zorgprogramma ‘Doen bij depressie’ is binnen het UKON ontwikkeld. Dit programma is erop gericht om depressieve symptomen bij verpleeghuisbewoners sneller te signaleren en beter te behandelen en te monitoren. Momenteel onderzoekt het UMC St Radboud de kosteneffectiviteit van dit programma.

Kennisplein voor collega’s
Binnen het UKON wordt gewerkt aan eenduidigheid in het digitaal vastleggen van zorggegevens. Ook worden er enthousiast ervaringen en best practices uitgewisseld. Dit leidt tot verbeteringen op meerdere zorggebieden, bijvoorbeeld wat betreft activiteiten in het dagelijks leven en mobiliteit van bewoners. Het UKON organiseert cursussen, workshops, werkconferenties en symposia om de kennis, afkomstig uit onderzoeksresultaten, over te dragen en te verspreiden. Een nieuw initiatief is het UKON-kennisplein, een digitale leeromgeving om collega’s te raadplegen, publicaties in te zien, e-toetsen te maken, etcetera.  Het kennisplein start op proef binnen de UKON-zorgorganisaties in de provincie Gelderland.

UMC St. Radboud
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.