Dit schrijft het Nijmeegse ziekenhuis in een nieuwsbericht op de website. ‘De druk op ons ziekenhuis wordt steeds groter, net als bij andere ziekenhuizen in het land. Dit heeft gevolgen voor de operaties, de intensive care (ic) en de verpleegafdelingen.’
In het bericht legt het ziekenhuis uit waarom de situatie nu anders is dan in het voorjaar van 2020, toen de coronapandemie heel Nederland overviel. ‘Toen lagen er op de piek 46 covid-patiënten tegelijk op de ic. Dit was mogelijk omdat bijna alle overige zorg werd stopgezet en alle zorgverleners bijsprongen op de covid-afdelingen. Er werd heel veel van hen gevraagd. Nu gaat de reguliere acute en urgente zorg wel door. Bovendien zijn er nu minder zorgverleners beschikbaar. Hierdoor kunnen we niet méér patiënten opnemen.’
Uitgestelde zorg
Volgens het Radboudumc kunnen per covid-patiënt vijftien reguliere patiënten niet geopereerd worden. In de meeste gevallen gaat het om hartpatiënten. ‘De wachtlijst, waar nu ca. 650 Radboudumc-patiënten op staan die wachten op uitgestelde zorg, zal langer worden. Dit geldt ook voor de verpleegafdelingen: er zijn minder bedden beschikbaar voor reguliere patiënten, waardoor opnames worden uitgesteld.’
‘Vaccineren helpt echt’
De druk neemt dus toe, en ook volgens de prognoses van het RIVM krijgen we een najaar en winter met meer covid-besmettingen. Daarnaast is de verwachting dat er een zwaar griepseizoen volgt.
‘Ook u kunt helpen de komende winter het besmettingsrisico op corona en griep zo klein mogelijk te houden,’ schrijft het Radboudumc. ‘Allereerst door de inmiddels bekende basismaatregelen te gebruiken (…), thuis te blijven bij klachten en altijd te laten testen bij de GGD, ook als je een negatieve zelftest hebt. En ten derde: haal een vaccinatie, tegen griep als je daarvoor uitgenodigd wordt én tegen corona. Vaccineren helpt echt! De meeste van de patiënten die nu bij ons zijn opgenomen met covid-19 zijn niet gevaccineerd.’
Sander de Hosson
De bekende longarts Sander de Hosson tweette het bericht gisteravond met het het verzoek aan andere ziekenhuizen om het statement van het Radboudumc over te nemen.
Dit nieuwsbericht moet elk ziekenhuis plaatsen. Klasse @radboudumc ! https://t.co/rJh8cz6Luc
— Sander de Hosson (@shossontwits) October 19, 2021
Ook Zwols ziekenhuis onder druk
Ook het Isala Ziekenhuis in Zwolle kwam in het nieuws omdat het aantal coronapatiënten in de regio blijft stijgen. Onder ziekenhuispersoneel heerst volgens de regionale krant De Stentor irritatie over ongevaccineerden: ‘Wij zitten niet op nog meer covid-patiënten te wachten’. Isala ondervindt de directe gevolgen van de toename aan besmettingen in Biblebelt-gebieden Staphorst en Zwartewaterland.
We horen uitsluitend de continue druk over “moeten vaccineren” Wat ik me afvraag is of de zorg overbelast is of onderbezet..
Ook wij zien veel schade na vaccinatie, ik heb mensen gezien die zich zo vreselijk ziek voelen, dat ze zelfs zeggen: voor mij hoeft het niet meer…
Zo verschrikkellijk om te zien…
Ik ben niet tegen vaccineren, heb er zelf ook voor gekozen, maar deze laat ik liggen. Maakt mij dat een weigeraar? Ik vind het heel eng..
Ik vind het jammer dat ook hier zo op aan wordt gedrongen, denk dat juist in de zorg een wel overwogen keuze wordt gemaakt! Laat de keuze van iedereen in zijn waarde. Er komen steeds meer neveneffecten naar boven, vooral bij jongeren, jammer dat dit zo onder de tafel blijft.
Ben ik de enige die het ongepast vindt om dit te vragen van patiënten? Aangezien ik meer schade na vaccinatie zie dan enig voordeel daarvan. Maar daar zwijgen we over? Ongepast in mijn optiek.
Bronnen? Of is het een ‘ik ken iemand die er last van had, dus dat is zo’
Verzoekt het ziekenhuis de huisartsen om medicinale therapie in te zetten?
Dat bevordert de genezing en voorkomt ziekenhuisopnames