Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Randstad presteert slecht in verpleeghuisranglijst

Verpleeghuizen in de Randstad leveren gemiddeld een slechtere prestatie dan verpleeghuizen elders in het land. Dat blijkt de Volkskrant-ranglijst van verpleeg- en verzorgingshuizen. Het beste verpleeghuis van dit jaar is het kleine verpleeghuis de Klink in het Friese Metslawier. De beste huizen staan vooral in Friesland, Zeeland, Limburg en het oosten van het land.
ouderen gang

 

Randstad

Huizen in de grote steden in de Randstad scoren gemiddeld slechter op de ranglijst dan die in andere steden. De vijftien Amsterdamse verpleeghuizen staan samen op een gemiddelde 223ste plaats van 370 verpleeghuizen. De twaalf Rotterdamse huizen doen het gemiddeld beter en eindigen samen op plaats 172. In Utrecht is de gemiddelde prestatie van de grote steden het best: plaats 133.

Lage zorgkwaliteit
Experts wijten de gemiddeld lagere zorgkwaliteit in de Randstad vooral aan het gebrek aan deskundig en betrokken personeel. Daardoor zijn bewoners en familieleden vaker ontevreden. Met alleen de ‘zorgprestatie’ op basis van de objectieve criteria valt het in verpleeghuizen in de vier grote steden mee. De zorgprestatie is gemiddeld in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Criteria
De Volkskrant maakt haar lijst op basis van zowel objectieve cijfers over de kwaliteit van zorg, zoals medicatiefouten, toedienen van angstremmers en slaapmiddelen, als het oordeel van de bewoners aan de hand van de CQ-index. Het verschil in de rangorde tussen deze objectieve en subjectieve criteria is groot, evenals vorig jaar.
De cijfers waarop de Volkskrant zich baseert zijn relatieve prestaties. De overheid heeft besloten om niet te publiceren hoeveel bewoners nu precies worden vastgebonden, welk percentage van hen suf makende medicijnen krijgt en hoe groot het percentage bewoners is dat ontevreden is over de professionaliteit van personeel of juist tevreden is over de sfeer in het huis.

De objectieve criteria zijn: het percentage bewoners met doorligwonden, voedingstoestand, valincidenten, medicijnincidenten, antipsychotica, anxiolytica en hypnotica, antidepressiva, vaccinatie bewoners, vaccinatie medewerkers, incontinentie prevalentie, incontinentie diagnose, verblijfskatheter, probleemgedrag, depressie, instructie tilliften, beschikbaarheid verpleegkundige, beschikbaarheid arts, bekwaamheid voorbehouden handelingen en fixatie.

 

De hele lijst is te vinden op verpleeghuizen.volkskrant.nl .

Bron: De Volkskrant
Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.