Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rapid Recovery ook geschikt voor 85-plussers

Verpleegkundig specialist orthopedie Sabine Siepelinga vroeg zich af of het Rapid Recovery programma voor totale heuppatiënten ook goed werkt bij 85+ers.
Rapid Recovery ook geschikt voor 85-plussers

Casus
Een patiënte van 86 jaar, bekend met COPD en diabetes mellitus, komt op de polikliniek orthopedie met heupklachten links. Tijdens het consult wordt duidelijk dat patiënte forse coxartrose links heeft en in aanmerking komt voor een totale heupprothese. Is het verstandig deze oudere patiënte in het Rapid Recovery (RR)1 programma mee te laten doen om het postoperatieve herstel te bevorderen, of is ze daarvoor te oud?

1. Formuleer je vraag
[P=patiënt, etc. like in previous issues]
P 86-jarige patiënte krijgt een totale heupprothese
I Rapid Recovery programma
C Programma zoals voorheen
O Postoperatief herstel

2. Zoekstrategie
In PubMed en Cochrane werd gezocht naar artikelen die maximaal vijf jaar oud zijn, met de zoektermen fast track surgery, hip, elderly. Dat leverde één bruikbaar artikel op.2

Kijk wat leuk, een collega van Sabine Siepelinga uit het Martini Ziekenhuis won deze zomer een prijs met haar EBP-onderzoek naar de Opti-flow. Dat lees je hier >>>

3 Beoordeling
Het betreft een retrospectief cohort waarbij alle patiënten die gewrichtsvervanging ondergingen vanwege primaire artrose werden geïncludeerd. Er is een grote onderzoekspopulatie met gelijke demografische groepen met een complete dataset. De onderzoekers hebben geen gebruik gemaakt van statistische toetsen om significantie te berekenen en mogelijk is er enige selectiebias vanwege de prospectieve aard van het onderzoek.
De onderzoekers vergeleken drie groepen met elkaar:
– Groep 1: patiënten die in Bournemouth (UK) volgens het oude zorgpad een gewrichtsvervangende operatie ondergingen (’05-’07).
– Groep 2: patiënten die in Bournemouth een gewrichtsvervanging ondergingen via RR (’07-’09).
– Groep 3: nationale data over patiënten die gewrichtsvervanging ondergingen (’07-’09).
Binnen de groepen is onderscheid gemaakt tussen alle patiënten en patiënten van 85 jaar en ouder. De resultaten laten de volgende uitslagen zien wat betreft de opnameduur:
– In groep 1 gaat gemiddeld 92% van ≥85 jaar na ontslag naar huis, binnen groep 2 gaat 97% naar huis en in groep 3 84%.
– In groep 1 heeft 55% van de patiënten van ≥85 jaar een lange opnameduur. In groep 2 is dit 14% en in groep 3 53%.

4 Conclusie en toepassing
Het retrospectief onderzoek geeft goed inzicht in het verschil tussen Rapid Recovery programma en het vroeger gebruikte programma. Duidelijk komt naar voren dat de oudere patiënten meer baat hebben bij het Rapid Recovery programma dan jongere patiënten. De meest voorkomende opnameduur voor de gehele populatie wordt met twee dagen verminderd. Voor de patiënten van 85 jaar en ouder gaat dit om drie tot vier dagen. Significantie is niet berekend, maar getallen zijn wel van klinisch belang: er zijn minder mensen die een lange opnameduur hebben. Ten slotte blijken er meer mensen met ontslag naar huis te kunnen in plaats van naar een andere zorginstelling voor verdere revalidatie.

5. Evaluatie
Ook al heeft het artikel geen level 1 evidence, toch is er klinische relevantie van het RR-programma bij patiënten van 85 jaar en ouder. Voor de oudere patiënten binnen het Martini ziekenhuis die een gewrichtsvervangende operatie ondergaan lijkt dit een passend programma, met een goed operatief herstel en snel ontslag naar hun eigen huis. De patiënt van de casus zal worden behandeld binnen het Rapid Recovery programma.

* Sabine Siepelinga is verpleegkundig specialist orthopedie in het Martini Ziekenhuis in Groningen. Contact: s.siepelinga@mzh.nl.

Ja, oudere patiënten hebben baat bij het Rapid Recovery programma

Noten
1. Rapid Recovery omvat o.a. goed afgestemde pijnbestrijding en een revalidatieprogramma op maat, zodat snelle mobilisatie na de operatie mogelijk is.
2. Starks I, Wainwright TW, Lewis J, et al. (2014) Older patients have the most to gain from orthopaedic enhanced recovery programmes. Age and Ageing 43: 642-648.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.