Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Reanimatierichtlijn verzorgingshuis opgeschort

Het Amersfoortse verzorgingshuis St. Pieters en Bloklands Gasthuis voert de richtlijn om ouderen alleen te reanimeren als ze expliciet die wens hebben nog niet in.

 

Zo heeft de directeur van het tehuis, Hans Olgers, maandag bekendgemaakt.

Ophef

De zorginstelling laat zich de komende tijd adviseren over het voorgenomen reanimatiebeleid. ‘Tot de rookwolken zijn opgetrokken, schorten we het beleid voorlopig op.’ De directeur van St. Pieters en Bloklands Gasthuis heeft nooit verwacht dat zijn beleid zoveel ophef zou veroorzaken. ‘Ik ben erg aangedaan’, aldus Olgers.

Kwaliteit van leven
Het tehuis stuurde de bewoners eerder een brief waarin stond dat de kwaliteit van leven van mensen boven de zeventig ernstig achteruit zou kunnen gaan na een reanimatie. De zeventigplussers konden vervolgens zelf aangeven of ze wel of niet gereanimeerd zouden willen worden in de toekomst.

Reanimatie starten
Voorlopig zullen medewerkers van het tehuis alle bewoners reanimeren. ‘Als een van de bewoners neervalt, wordt er met reanimatie gestart. Ondertussen wordt gekeken wat de wens van de bewoner is. Mocht tijdens de reanimatie blijken dat iemand eerder heeft aangegeven niet gereanimeerd te willen worden dan zullen we deze wens respecteren en de reanimatie alsnog stoppen.’

Inspectie
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft aangekondigd op zeer korte termijn een onderzoek naar het reanimatiebeleid in het verzorgingshuis in Amersfoort in te stellen. De IGZ gaat na of de leiding van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis aan alle zorgvuldigheidseisen heeft voldaan. Bovendien meet zij de maatregel af aan de richtlijnen van de beroepsvereniging van verpleeghuisartsen NVVA.

Door: redactie Nursing

Lees ook:

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.