Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Rechten bewoners zorginstelling vastgelegd

De rechten van patiënten in zorginstellingen worden voortaan vastgelegd in een individueel zorgplan. Dat betekent dat vooraf wordt afgesproken welke handelingen verpleegkundigen en verzorgenden moeten uitvoeren. Het is de kern van de Beginselenwet zorg, waarmee de ministerraad heeft ingestemd, op voorstel van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS).
Rechten bewoners zorginstelling vastgelegd

‘De afspraken die de patiënt maakt met de instelling zullen voortaan leidend zijn’, stelde de staatssecretaris afgelopen vrijdag in een toelichting. Als voorbeeld noemde ze dat een patiënt die incontinent is, afspraken kan maken dat personeel na een belletje komt met washand en schone kleren.

Rechten van bewoners
Andere voorbeelden van rechten in de Beginselenwet zijn onder andere het recht op dagelijkse lichamelijke hygiëne, gezond en voldoende eten en drinken, een schone, verzorgde eigen kamer, een respectvolle bejegening, een zinvolle daginvulling, beweging en dagelijkse buitenlucht. Ook moet er de mogelijkheid zijn tot het beleven van godsdienst, levensovertuiging of seksuele geaardheid en aandacht voor ontwikkeling en ontplooiing.

Interne klachtenprocedure
Als een zorginstelling niet voldoet aan de afspraken, kan de patiënt een interne klachtenprocedure starten. Als dat niet afdoende is, kan de inspectie of de rechter worden ingeroepen.

Dialoog met patiënt
Het kabinet hoopt dat met deze wet het zorgplan daadwerkelijk op basis van dialoog tot stand komt. Als daarvoor onvoldoende tijd is, moet de leiding van een zorginstelling daarin verandering brengen.

De voorstellen van Veldhuijzen van Zanten worden naar de Tweede Kamer gestuurd. De bedoeling is dat het wetsvoorstel dit voorjaar aan de Raad van State wordt voorgelegd voor advies.

Rijksoverheid.nl / Zorgvisie
Door: redactie Nursing

12 REACTIES

 1. cruciaal is de zin: “Als daarvoor onvoldoende tijd is, moet de leiding van een zorginstelling daarin verandering brengen”.
  De vraag is “HOE DAN”? Dit jaar moeten wij 4 milj bezuinigen in onze toko. Personeel wordt wegbezuinigd en dat heeft tot gevold dat de hier genoemde voorstellen een ilusie worden, de patient z’n recht kan gaan halen bij de rechter en de zorgverlener echt niet zal worden bijgestaan door het management. De reacties die wij van onze managers krijgen zijn stuitend in de trant van: Als het je niet bevalt, dan zoek je elders maar werk. Alsof de verzorgenden in rijen dik voor de deur staan om vacatures op te vullen. De vraag die iemand hier stelt “waar zijn de rechten van de zorgverleners goed beschreven” snijdt wel degelijk hout. Ik ben er naar op zoek en kom niet verder dan onze beroepscode die naar eigen inzicht ingevuld kan worden. Ik hou m’n hart vast voor de toekomst als het om de zorg gaat.

 2. Lees alle reacties
 3. Even een reactie naar Jopie: die bewoners zijn jouw klanten (en eigenlijk dus de baas) en geen onmondige lastige dingen waar je toevallig voor moet zorgen. Als jij een juiste instelling hebt, krijg jij als professional ook respect terug, en ben je heus geen bediende.

 4. Nou,het is dan nu toch zover:U vraagt,wij draaien,oftewel: verzorgenden worden nu vogelvrij en kunnen behandelt worden als ouderwetse knechten en dienstmeisjes!Je kunt ze eventueel met een belletje op laten draven …Oeps…!sorry…dat mag ik natuurlijk weer niet zo zeggen,dat klinkt zo vervelend en zo bedoelt men het natuurlijk helemaal niet…WALGELIJK!!!!

 5. Zo ia het maar net An. Ach ja ook in Den Haag zijn er halve zolen die denken dat ze op nieuw het wiel kunnen uitvinden. Met een beetje verstand en een goede opleiding weet men dat dit al lang wordt gedaan.
  Maar je moet toch wat doen als staatsecretaris om op te vallen

 6. Hoppetee! De zorgontvanger op de plek waar ‘ie hoort: in het centrum van aandacht. Al vind ik het wat makkelijk gezegd dat “de leiding van een zorginstelling daarin verandering [moet] brengen.”
  Overigens vind ik niet dat men ‘recht heeft’ op dagelijkse douchebeurten.
  Aan de andere kant gaat het om vrij ‘vanzelfsprekende’ zaken. Een goede bejeging ga je dan denk ik ook niet afdwingen met rechten. Net zoiets als handen wassen… (dat zijn ook mooie punten voor ontwikkeling van verplegend personeel!)

 7. Zo zijn wij al jaren bezig met werken!
  Onder het motto:
  Uw kwaliteit van leven is onze zorg!
  Natuurlijk begrijp ik de reacties en onderstreep ik dit ook grotendeels, want de handen aan het bed om het e.e.a. te kunnen realiseren worden echt niet meer!
  Het gaat voornamelijk om client gerichtheid en om keuze’s maken, natuurlijk kan niet iedereen tegelijk uit bed of tegelijk onder de douche, maar dit kan toch bespreekbaar gemaakt worden met de client?
  Goede planning en goede bezetting en onderling – verpleging en clienten – goed overleg en begrip zijn hierbij cruciaal!
  Waarmee ik beslist niet wil zeggen dat wat extra handen aan het bed niet welkom zijn!!

 8. Ik sta hier 100% achter!!!! De bewoners van verpleeg- verzorgzings- en ziekenhuizen hebben recht op dagelijkse douchebeurten, dagelijkse wandelingetjes, verzorgin op het moment dat ze het nodig hebben of wensen. Als ik zelf ooit hulpbehoevend word, wil ik ook naar de wc als ik aandrang krijg, en niet een half uur later als het kwaad al geschied is. En ik wil ook elke dag een lekker wandelingetje maken en niet 4 dagen achter elkaar tegen mijn muren aan zitten kijken. En als mijn vensterbank of televisie stoffig is, wil ik ook dat dit schoongemaakt wordt. Tja…en als ze dan toch bezig is, kan ze toch meteen wel even de ramen zemen???
  Ik denk alleen dat ik het dan wel slim moet spelen. Zodra ik hulpbehoevend dreig te worden, ga ik denk ik maar een bank beroven of zo. In elk geval zorgen dat ik voor een aantal jaren de gevangenis indraai. Want dáár krijgen de gedetineerden wel alles waar ze recht op hebben: dagelijks luchten, douchen,sporten, éénpersoons cel, véél meer dan de gemiddelde bejaarde of zieke.
  Sorry dat ik zo cynisch ben, maar dit is duidelijk bedacht door iemand die geen idee heeft hoe het er in verzorgingshuizen aan toe gaat. Hoe het personeel zich het vuur uit de sloffen rent om de bewoners zo goed mogelijk te verzorgen. Geef de verzorgingshuizen een zak met geld en een bus vol personeel. Dan kunnen ze misschien trachten om aan alle vastgelegde wensen van de bewoners, én verzorgers, te voldoen.
  Maar ja…die zak met geld en die buslading personeel…dáár ontbreekt het nou net aan!!!!!

 9. Het probleem word in het stuk zelf al benoemd. Ze kunnen het wel in het zorgplan zetten, maar waar blijft de persoon die dat ter uitvoer kan brengen ?
  Het kabinet steld dat de leiding van zorginstellingen actie moet ondernemen als er niet aan voldaan kan worden. Hetzelfde, of liever gezegt het vorige kabinet stelde het ZZP systeem in met zorguren die al reeds ingevuld zijn. Dit zelfde systeem maakt ook dat er niet ala minuut op verzoeken die dan vanaf nu genoemd moeten zijn in het zorgplan in kan worden gegaan. Er moet m.i. nog een hoop worden bijgeschaaft aan dit wetsvoorstel.

 10. en hoeft de familie niets meer te doen? Lekker gemakkelijk( ze kunnen bv de kamer schoonhouden). En zorgt het kabinet ook voor voldoende handjes??? Papier is geduldig; laat de kamerleden 1 maand meelopen in de zorg en laat ze dan vooral het werk aan bed doen.
  groetjes, ben

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.