Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Rechter akkoord met anonieme aangifte ziekenhuis

Anoniem gebleven medewerkers van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem hebben succesvol aangifte gedaan van bedreiging, fysiek geweld en lokaalvredebreuk door een familielid van een patiënt.  
Rechter akkoord met anonieme aangifte ziekenhuis

Het is voor het eerst in Nederland dat een ziekenhuis haar medewerkers anoniem aangifte heeft laten doen. De aangifte werd gedaan door de werkgever onder vermelding van personeelsnummers en adres van het ziekenhuis. Met de aangifte die nu is gedaan wil de directie van het Slingeland Ziekenhuis duidelijk maken dat geweld en agressie tegen medewerkers nooit wordt getolereerd.

Toegangsverbod spoedeisende hulp
Personeel van de seh en andere medewerkers van het ziekenhuis werden in maart 2010 tijdens het werk bedreigd door een familielid van een met spoed opgenomen patiënt. De betrokken persoon heeft medewerkers geslagen, bespuugd en bedreigd. Hem is de toegang tot het ziekenhuis ontzegd, maar ook het toegangsverbod werd overtreden. Het incident op de SEH heeft veel emoties losgemaakt bij de medewerkers op deze afdeling.

Bedreiging en fysiek geweld in het ziekenhuis
Direct na het incident heeft de directie contact opgenomen met de politie en het Openbaar Ministerie. In overleg met deze instanties werd besloten dat het ziekenhuis aangifte zou doen van bedreiging en fysiek geweld.  De betrokken medewerkers hebben niet op persoonlijke titel aangifte gedaan.

Anonieme aangifte
Deze gevolgde procedure is nieuw. De medewerkers en getuigen in deze zaak zijn allen volledig anoniem gebleven. Aangifte werd gedaan door de werkgever onder vermelding van personeelsnummers en adres van het ziekenhuis met vermelding van de namen van de vertegenwoordigers van het ziekenhuis. Deze procedure is conform de werkwijze die is afgesproken op basis van een convenant tussen vijf ziekenhuizen in Noord-Oost Gelderland, de politie en het Openbaar Ministerie.

De rechtszaak vond 26 januari plaats. De rechter is akkoord gegaan met de procedure en heeft de betrokkene veroordeeld.

De Gelderlander
Door: redactie Nursing

4 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Super gedaan; top dat dit ziekenhuis zijn
  medewerkers beschermt en “ballen” toont..
  Hopelijk dader DUBBELHOGE straf gehad zijnde
  tegen hulpverleners..
  Wat mij betreft mag dit ook in zorgcentra
  toegepast gaan worden..niks naambadges
  MET achternamen..
  Sommige familieleden..brr..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.