Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Rechter: ORT over alle verlofuren in VVT moet worden betaald

De kantonrechter in Alkmaar heeft in een rechtszaak van een zorgmedewerker uit de VVT geoordeeld over alle opgenomen vakantie- en verlofuren met terugwerkende kracht een onregelmatigheidstoeslag moet worden betaald.
Alle verpleegkundigen en verzorgenden in de VVT die nog niets hebben ondertekend, kunnen de extra verlofuren laten uitbetalen. Foto: Arno Massee

‘Een mooi kerstcadeau voor de werknemers’, meldt vakbond FNV, die een proefproces tegen werkgever Omring had aangespannen. De aanleiding voor dit proefproces was de uitspraak van het Europese Hof van Justitie over de betaling van de onregelmatigheidstoeslag (ORT) tijdens vakantie. Het Europese Hof bepaalde destijds dat een gemiddelde ORT tijdens vakantie en verlof betaald dient te worden omdat deze toeslag onderdeel is van het salaris. Werkgevers in de verpleeghuis- en thuiszorgsector hebben in de laatste cao afgesproken dat werknemers alleen de terugbetaling over de wettelijke verlofuren krijgen en niet over de bovenwettelijke verlofuren. De FNV heeft deze cao niet ondertekend mede omdat deze ‘halve’ terugbetaling volgens de vakbond door de werknemers zelf is betaald door het structureel inleveren van drie vakantiedagen.

€1000 extra gekregen

‘De zorgmedewerkers in de VVT hebben 144 uren wettelijk verlofuren vanuit de CAO, maar hadden gemiddeld nog eens 80 verlofuren bovenwettelijk’, legt FNV Zorg & Welzijn bestuurder Maureen van der Pligt uit. ‘Zo is er een verpleegkundige die wel € 1000 extra heeft ontvangen, omdat ze niet akkoord ging met een gemiddelde, maar àlle verlofuren uitbetaald wilde krijgen.’ Veel zorgmedewerkers zijn vorig jaar vlak voor de kerst akkoord gegaan met een schikking van hun werkgever. ‘Het is best ingewikkelde materie, dus ik kan begrijpen dat iemand dan liever gewoon het geld pakt’, zegt Van der Pligt. ‘We hebben onze achterban destijds geadviseerd om níet te tekenen. Heb je dit wel gedaan, dan kun je verder geen extra uitkering over de verlofuren meer ontvangen.’

Extra verlofuren laten uitbetalen

De verpleegkundigen en verzorgenden uit de VVT die níet hebben getekend, en de ORT over hun verlofuren hebben laten stuiten, kunnen dankzij deze uitspraak van de kantonrechter met zekerheid hun extra verlofuren laten uitbetalen. Volgens FNV bestuurder Van der Pligt waren dat vorig jaar ruim 4.000 zorgmedewerkers. ‘Ik adviseer hen, als ze inmiddels nog geen schikking hebben getroffen met de werkgever, om met de uitspraak van deze kantonrechter naar hun werkgever te stappen en alsnog om de volledige uitbetaling te vragen. Veel werkgevers hebben dit al gedaan, je staat hier als verpleegkundige helemaal in je recht.’

Hoog van de toren blazen

‘De FNV had beter voorafgaand aan de onderhandelingen voor een nieuwe cao VVT mee kunnen strijden, dan nu achteraf hoog van de toren te blazen. Op het moment dat het voor het overgrote deel van de zorgmedewerkers helemaal niet meer relevant is. De meesten hebben een weloverwogen keuze gemaakt om akkoord te gaan met het voorstel van hun werkgever’, zegt woordvoerder Karin Weerts van vakbond NU’91 in een reactie op de berichtgeving van FNV. Volgens NU’91 heeft FNV ook niet helemaal gelijk: ‘Dit betreft een individuele zaak en het is niet zo dat de uitspraak van de kantonrechter Alkmaar voor alle medewerkers in de VVT geldt, die wel hebben gestuit maar niet akkoord zijn gegaan met het voorstel van de werkgever over de achterstallige ORT over verlof. Iedereen moet zelf een rechtszaak aanspannen en dan is het afwachten wat de rechter in jouw specifieke geval beslist. Daarbij is het ook nog zo, dat in de cao-afspraken met werkgevers een aantal gunstige afspraken zijn gemaakt die niet van toepassing zijn bij een vonnis van de rechter. Bijvoorbeeld de fiscaal gunstige regeling om de uitbetaling te verrekenen in drie termijnen en het na te betalen bedrag is niet pensioengevend’

Hoeveel ORT krijg je bij jouw cao? Je leest het hier >>

5 REACTIES

 1. Wat mij nog steeds blijft verbazen is dat ik niemand hoor over het salaris waarover ort wordt berekend. Het salaris waarover ort wordt berekend is maximaal stap 20 in je behorende salarisschaal!
  dus als je een normaal uurloon hebt van 19,51 euro dan wordt je ort berekend en betaald over een uurloon van 15,47 euro .
  Ergo omgerekend krijg je dus helemaal geen 22% of 38% of 49% of 60% extra maar veel minder.
  Bizar dat je daar nooit iemand over hoort.

 2. Lees alle reacties
 3. Laat je niets wijsmaken ….. (zie ook reactie van Rolf de Wilde). Ik hoop dat deze mw goed heeft laten voorrekenen óf zij er met deze uitspraak er echt (en NETTO) op vooruit is gegaan. Denk aan de eventuele terugvordering van OMRING (ik adviseer OMRING dat uiteraard te doen 🙂 ) als zij wel de 2 x éénmalige uitkering van 1,2 % heeft uitbetaald gekregen. Daarnaast zal haar gevorderde bedrag pensioengevend zijn, wat betekent dat er ook nog een deel aan PFZW zal moeten worden afgedragen. En voor wat betreft de compensatie voor de BOVENWETTELIJKE uren: hiervoor is dus 2x een percentage uitgekeerd van 1,2 %.

  Het enige waar ik Maureen van der Pligt in gelijk kan geven in deze casuïstiek, is dat het “best ingewikkelde materie” betreft!!! Gelukkig snappen wij bij NU’91 hoe het wel zit …..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.