Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Regeerakkoord: extra wijkverpleegkundigen, omvormen AWBZ

De nieuwe regering gaat fors bezuinigen in de zorg, in totaal 5,7 miljard. Er komt 250 miljoen beschikbaar voor extra wijkverpleegkundigen en de AWBZ wordt omgevormd.
Regeerakkoord: extra wijkverpleegkundigen

Dat blijkt uit het regeerakkoord dat Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) gisteren presenteerden.

Extra wijkverpleegkundigen
De regering Rutte II gaat voor een intensivering voor wijkverpleegkundigen. Deze zal starten vanaf 2015 met een bedrag dat oploopt tot minimaal 250 miljoen in 2017. Met dit budget wordt de zorg en ondersteuning die wijkverpleegkundigen leveren bekostigd, denk daarbij ook aan extra geld voor opleidingen, infrastructuur en ondersteuning om meer wijkverpleegkundigen in te kunnen zetten. Hoe de invulling van deze maatregel er precies gaat uitzien, wordt nog nader bezien.

Aanpassing AWBZ
Een andere grote verandering die Rutte II wil uitvoeren in de zorg is de omvorming van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Deze wet zal worden opgesplitst in een landelijke regeling vanaf zorgzwaartepakket 5. Daarin wordt de intramurale ouderen- en gehandicaptenzorg georganiseerd binnen een contracteerruimte met een budgetgrens.

Voor verbetering van verpleegkundige zorg buiten instellingen zijn volgens Rutte II al verbeteringen in gang gezet waar de nieuwe regering bij gaat aansluiten. Zo wordt extramurale verpleging in 2017 van de AWBZ overgeheveld naar de Zorgverzekeringswet (ZVW) en valt daar onder het zelfde systeem van populatiegebonden bekostiging als de huisartsenzorg. De indicatiestelling vervalt. ‘Zo verdwijnen schotten, bevorderen we wijkverpleging, ontmoedigen we overbehandeling en stimuleren we een sterke eerste lijn waar de huisarts integraal deel van uitmaakt’, staat in het regeerakkoord. 

Verzorgende taken naar gemeenten
De rest van de AWBZ-zorg gaan gemeenten regelen. De aanspraken worden beperkt, dienstverlening wordt versoberd en meer gericht op waar ze het hardste nodig is en gaat vallen onder de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). De aanspraak op huishoudelijke hulp blijft alleen beschikbaar voor lage inkomens. Hogere inkomens moeten dit zelf betalen.

Hoe nu verder?
De Tweede Kamer debatteert woensdag met de informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA) over het regeerakkoord. De beëdiging van het nieuwe kabinet is waarschijnlijk volgende week donderdag. 

Lees het Regeerakkoord.

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Nieuw congres! Nursing Experience
Tijdens de NursingExperience ben je in één dag op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en thema’s binnen de zorg. Een totaal nieuwe zorgervaring voor verpleegkundige professionals die meer uit het vak willen halen! Meer info & aanmelden.

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Thuiszorgcongres
Kom op 1 november naar het Thuiszorgcongres. De eerste aanmeldingen ontvangen € 50,- korting en betalen € 179,- i.p.v.
€ 229,- per persoon (excl.btw). Meld je daarom vandaag nog aan!

9 REACTIES

 1. Ik ben wijkverpleegkundige en het klinkt natuurlijk fijn dat de minister zo achter mij en mijn medewijkverpleegkundigen staat. Maar ook voor ons wordt het werk er niet leuker op! De werkdruk neemt gigantisch toe, clienten kunnen veel zorg al niet meer betalen, clienten klagen veel vanwege alle negatieve veranderingen voor hen, je besteed meer tijd aan papierwerk dan tijd aan clienten, omdat je anders ‘gepakt wordt’ bij die belachelijke keuringen vd overheid.
  Serieus, waar gaat dit heen?! De zorg voor anderen zit diep van binnen, maar op deze manier werken ‘ze’ iedereen de zorg uit. Ook wijkverpleegkundigen. Waarom zou je onder zo’n druk je lichaam verknallen voor zo weinig geld… Zelfs datgene dat ie zo diep van binnen voelt voor de client weegt daar bijna niet meer tegenop…
  ‘Ze’ zouden eens mee moeten kijken in de praktijk. Dan zouden ‘ze’ inzien dat je niet zonder verzorgenden etc kunt. Dan zouden ‘ze’ zelfs met clienten kunnen praten. Dan zouden ‘ze’ zelf de werkdruk kunnen ervaren. En niet te vergeten het belachelijke papierwerk. Maar dat gebeurt niet.
  En hoe kan je nou beslissingen nemen over iets waar je eigenlijk totaal geen verstand van hebt?! ‘Ze’ hebben niet in de gaten hoe zeer alles clienten al pakt. Ik vind het niet normaal dat clienten soms hele simpele medicatie zelfs niet meer kunnen betalen. Dat moest echt niet kunnen.
  Nogmaals, ik vraag me sterk af waar het heen gaat met de zorg in Nederland.
  Konden we maar terug naar het ‘simpele’ zoals dat vroeger was. Zorgverlenen is iets ‘simpels’, dat doe je bijna puur met je hart. Jammer dat er zo in dat hart gestoken wordt de laatste tijd…

 2. Lees alle reacties
 3. ik vind het schandalig wat ze allemaal willen doen alle mensen hebben recht op zorg zo wel de gewone zorg maar ook huishoudelijk zorg ze zouden zich eens moeten verplaatsen in de ouderen mensen dan piepen ze wel anders die kwallen in het kabinet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. Mmmhh.. zulke algemene verhalen zonder concretisering zijn moeilijk te beoordelen, laat staan er enige voorspellingen bij de te doen.(grenzen..welke?)
  250 miljoen lijkt heel wat, maar is praktijkbreed niet te voelen, vrees ik.
  Al eerder werd de buraucratiseringsgevoeligheid al aangegeven.Ik zou daar uitbreiding van organsiatiebreedte aan toe willen voegen.Dat laatste zal al zeker 100 miljoen vragen (waterhoofdenconstructie,wet van verminderde meeropbrengst,misvattingen over synergie etc)

 5. Wijkverplegend Nederland lijkt in het zonnetje gezet te worden door deze maatregelen. 250 Miljoen, zijn veel mooie dingen mee te doen.
  Ben wel heel benieuwd of de klant iets gaat merken van betere/efficiëntere zorg. Waar ik vooral bang voor ben is een toename aan regeltjes en papierwerk, een nog zwaardere overhead om dat te organiseren en managers/directeuren die door vettere bonussen vaker kunnen genieten van zonnige vakanties…

 6. Dat moeten we nog maat afwachten of de minister verpleegkundigen goed gezind is.
  Ministerie heeft nog steeds geen reactie gegeven over die onzalige hertructurering van de V&V om de MBO-vpk’s maar te schrappen en er veredelde VIGers van de maken.
  Ik mag toch hopen dat ik en al mijn collega VIGers die nu hard aan het studeren zijn dit niet voor niks doen.
  Ik hou mijn hart ook vast voor de bezuinigingen in de AWBZ. Mijn stelling was altijd dat er wat mij betreft geen geld bij hoeft, omdat er al ontzettend veel geld in de zorg zit.
  Maar dat de geldstromen eens in beeld moet worden gebracht waar al dat geld zit.
  Ik zelf vrees bij verzekeraars en met name in de top.
  Een directeur van een verzekeraar gaat met tonnen naar huis, zal maar niet uitrekenen hoeveel basisverzekeringetjes dat zijn om een dergelijk persoon zo een riant inkomen te gunnen.

 7. Dit meerjarig herfstaccoord is wel even schrikken. Dat van wijkverpleegkundien is natuurlijk top, maar de invoering duurt wel wat lang en in de context wordt veel overgeheveld naar gemeenten. De huidige minister blijft en was verpleegkundigen tot op heden goed gezind. Laten we met de meningen van verpleegkundigen nog een jaar wachten als een en ander in uitvoering komt. Het zijn nu immers nog voornemens en plannen.

 8. Mijn reactie op het artikel over de bezuinigingen in de zorg, is dat ik dit een zeer slechte zaak vind. De zorg is voor alle mensen belangrijk en ik vind dat iedereen die zorg nodig heeft, zorg moet kunnen krijgen. Verpleegkundigen en andere gespecialiseerde moeten een moeilijke studie doen, ook moeten zij hard werken. Hierdoor vind ik dat zij een realistisch salaris moeten krijgen, vandaar mijn mening dat de salarissen niet omlaag moeten bij de meesten werkende in de zorg. Verder vind ik dat Dhr. Rutte en Dhr. Samson zich niet houden aan hun beloftes. Zij maken studeren over een paar jaar bijna onmogelijk, hierdoor kunnen veel mensen met hun hart in de zorg niet meer gaan werken in de zorg. Simpelweg omdat zij de opleiding niet kunnen betalen. Op de lange termijn is dit zeer schokken, want de economie in Nederland gaat hierdoor zeer achteruit. Er zijn genoeg mensen die ontzettend veel verdienen, die mensen kunnen best wat minder verdienen, want het is op deze manier niet realistisch. Ook zijn er veel te veel werkelozen in Nederland, leid hun op tot een verzorgende, die zijn goedkoper en zij kunnen aan de slag. Dit wil zeggen dat er minder mensen werkeloos zijn en dat er dus meer mensen belasting zullen gaan betalen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.