Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Regionaal Tuchtcollege waarschuwt psychiatrisch verpleegkundige

Een psychiatrisch verpleegkundige heeft een waarschuwing gekregen van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Eindhoven. Haar wordt verweten dat ze een patient niet voldoende heeft geïnformeerd over de onderzoeken die hij moest ondergaan.
398_hamer

In oktober 2009 werd de patiënt door zijn huisarts verwezen naar een psychiater vanwege een vermoedelijke posttraumatische stressstoornis, met de vraag of deze te behandelen zou zijn met EMDR. De psychiatrisch verpleegkundige heeft de intake gedaan en vervolgens in dat kader op 15 maart 2010 een psychiatrische beoordeling laten plaatsvinden. Door de psychiater is als vermoedelijke werkdiagnose autisme vastgesteld.

 

Informatie achterhouden

De psychiatrisch verpleegkundige wordt verweten dat zij informatie heeft achtergehouden, waardoor de patiënt meer dan een jaar met vragen zat. De verpleegkundige heeft geen antwoord  gegeven op de vragen van klager, zoals de reden waarom hij een intelligentietest moest doen, op grond waarvan hij autisme zou hebben en waarom alleen gekeken werd naar autistische trekjes. Ook wordt de verpleegkundige verweten dat de psychiater en zij 1,5 jaar lang alleen bezig zijn geweest met het geforceerd bewijzen van het bestaan van autisme, terwijl door de huisarts en later door de HSK de PTSS als primair en zeer ernstig is geconstateerd. Hierdoor is het zelfvertrouwen van de patiënt beschadigd.

 

Verpleegkundige

De verpleegkundige herkent zich niet in de klachten. Ze pleit juist erg meelevend en validerend te zijn en acht het een belangrijk en essentieel onderdeel van haar professioneel handelen om klager volledig te informeren.

 

Waarschuwing

Het college vindt dat de patiënt duidelijk uitgelegd had moeten worden dat breed onderzoek nodig was vanwege de complexiteit van het geheel. Het college vindt verder dat de intentie van de verpleegkundige goed is geweest, maar dat ze tekort is geschoten in haar professioneel handelen. Daarom is de klacht gegrond. De verpleegkundige heeft een waarschuwing gekregen.

 

Bron: Regionaal Tuchtcollege

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.