Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Relletje in AZM om protest nachthoofden

In het academisch ziekenhuis Maastricht (AZM) is een relletje ontstaan over een reorganisatie waarbij mogelijk de avond- en nachthoofden zijn betrokken. De negen hoofden protesteerden tegen het plan door folders uit te delen, waarin ze hun zorgen uitten.
Relletje in AZM om protest nachthoofden

Dit meldt dagblad De Limburger. Die actie is een manager zodanig in het verkeerde keelgat geschoten dat hij de avond- en nachthoofden collectief heeft berispt en zelfs gedreigd met ontslag als ze in herhaling vallen.

De avond- en nachthoofden deelden folders uit op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis. In de folders uitten zij hun zorg over de eventuele negatieve gevolgen voor patiënten wanneer hun functie geschrapt zou worden. Sommige avond- en nachthoofden werden voor de berisping teruggeroepen van vakantie en voelen zich geïntimideerd. Ze kregen het verwijt de ‘bestuurscultuur te hebben ondergraven’.

Bezuinigingen
Het reorganiseren van de functie van de avond- en nachthoofden is een van de vele voorstellen die vanuit alle afdelingen in het AZM zijn gedaan, om te bezuinigen. Het geopperde idee houdt in dat de avond- en nachthoofden worden ondergebracht op een nieuwe afdeling, samen met de collega’s van de Spoedeisende Hulp. De berispte werknemers wijzen erop dat daar sprake is van ondercapaciteit en noemen het voorstel onverantwoordelijk.

De taken verdwijnen niet

AZM-zegsman Jos van Cann benadrukt dat het voorstel waar de hoofden zo bezorgd over zijn nog lang niet definitief is. ‘De taken verdwijnen ook niet, maar worden anders ingebed.’ Hij kan zich voorstellen dat ‘die éénpitters bang zijn zelfstandigheid kwijt te raken, maar dat is geen reden te gaan folderen. We zijn hier niet blij mee,’ aldus Van Cann in dagblad De Limburger.

Vakbonden
Ook de vakbonden NU’91, CNV Publieke Zaak en Abvakabo FNV reageren ontsteld op de berisping. Bestuurslid Lou Brans Brabant liet volgens NU’91-onderhandelaar Rolf de Wilde weten net zo verbolgen te zijn over de berisping, waarvan hem niets bekend was. Hij zegde toe de verantwoordelijke manager erop aan te spreken.

De Limburger
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.