Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Resistente bacteriën aangetroffen in Erasmus MC

Het Erasmus MC heeft patiënten geïsoleerd en alle kamers gedesinfecteerd op een intensive care unit waar resistente bacteriën zijn aangetroffen.

Dit gebeurde vandaag nadat een resistente Acinetobacter-bacterie en Vancomycine resistente enterokok (VRE) zijn aangetroffen. De bacteriën zijn voor gezonde mensen relatief ongevaarlijk, maar kunnen bij patiënten moeilijk te bestrijden infecties veroorzaken.

Desinfectie hele IC-unit
Een grootschalig onderzoek naar de bron van de bacterie op de IC maakt onderdeel uit van een plan van aanpak waarin maatregelen zijn opgenomen om verspreiding te voorkomen. Tevens is uitgebreid contactonderzoek ingezet en is begonnen met de desinfectie van de gehele IC-unit. Er zijn nood-IC’s ingericht zodat de continuïteit van zorg geen gevaar loopt.

Wegwerpkleding
Bezoekers en personeel dragen wegwerpkleding die bij het verlaten van de afdeling wordt afgevoerd. Patiënten die als drager zijn geïdentificeerd, worden geïsoleerd verpleegd. Van alle patienten die met hen in contact zijn geweest worden kweken afgenomen om uit te sluiten dat overdracht van deze bacteriën heeft plaatsgevonden. De isolatiemaatregelen voor patiënten die drager zijn van de Acinetobacter of de betreffende VRE blijven van kracht totdat de bacterie is verdwenen.

Erasmus MC
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.