Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Resistentie voor antibiotica blijft onderschat probleem

Door overmatig en onoordeelkundig gebruik van antibiotica worden steeds meer bacteriën resistent voor antibiotica. Bovendien komen er amper nog nieuwe antibiotica op de markt. Wetenschappers en medici vanuit verschillende continenten luiden de alarmbel in een publicatie in The Lancet.
Resistentie voor antibiotica blijft onderschat probleem

Jaarlijks sterven in Europa alleen al 25.000 patiënten aan een antibiotica-resistente bacterie. ‘Het is vijf over twaalf,’ zegt Inge Gyssens, als infectioloog verbonden aan het Jessa Ziekenhuis, de faculteit geneeskunde van de Universiteit Hasselt en de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij schreef mee aan het artikel in The Lancet. ‘Door overmatig gebruik van antibiotica zien we antibiotica-resistente bacteriën steeds verder terrein winnen. Voor een aantal patiënten met een dergelijke infectie is er geen enkel alternatief meer voor handen. Bovendien doet de industrie weinig investeringen in onderzoek naar nieuwe antibiotica omdat de winstmarges te klein zijn. Het probleem neemt stilaan dramatische vormen aan, en er gebeurt te weinig.’

Doelmatig antibioticabeleid
Naar aanleiding van de voorbije Wereldgezondheidsdag is de World Health Organisation (WHO) gestart met een nieuwe campagne om opiniemakers en politici te wijzen op de ernst van het probleem. Ze stellen onder meer ook materialen en richtlijnen ter beschikking om tot een doelmatiger antibioticabeleid te komen. ‘Het is noodzakelijk om een rationeel gebruik van antimicrobiële geneesmiddelen te promoten en vast te leggen in een aantal afspraken’, zegt Gyssens. ‘Antibiotica worden nog te vaak verkeerd gebruikt: voor een te lange periode, in de verkeerde dosis of voor een niet-bacteriële ziekte. Dit werkt resistentie in de hand.’

Lees hieronder het volledige artikel in The Lancet.
 
Jessa Ziekenhuis, Universiteit Hasselt / The Lancet
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

1 REACTIE

  1. 4 jaar geleden had ik een nieuw antibioticum selectief resistent tegen staphylococcus aureus. De werkzaamheid van dit nieuwe product was bewezen op een groot aantal resistente klinische stalen verzemeld door UZLeuven. Er waren uiteraard enkele nog onopgeloste vragen omtrent de metabole werking, wat gebruikelijk is. Echter, helaas kon ik geen 5 miljoen euro risico kapitaal aantrekken omdat mijn programma selchts 1 product betrof, en niet meerdere. Dus…. er zijn wel mogelijkheden voor geheel nieuwe antibiotica , maar men wil niet investeren. Stad en land afgelopen en zelf veel eigen geld aan de ontwikkeling hieraan verloren. Ook de belgische Overheid was niet geinteresseerd, alhoewel een schitterend team van vlaamse universiteiten achter dit product stonden. Dus,. veel geschreeuw maar weinig wol.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.