Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Richtlijn bij aanhoudende jeuk is succesvol

Het gebruik van de verpleegkundige richtlijn ‘Omgaan met jeuk’ is een succes. Patiënten die na een dermatologische behandeling blijven zitten met jeuk, hebben baat bij een speciaal spreekuur.

Dat concludeert verpleegkundige Harmieke van Os in haar promotieonderzoek dat ze uitvoerde aan het UMC Utrecht. De richtlijn is ontwikkeld op de Utrechtse afdeling Dermatologie, inmiddels maken vijf ziekenhuizen er gebruik van. Patiënten die volgens de richtlijn behandeld worden hebben al na drie maanden beduidend minder last van jeuk dan patiënten die alleen de normale behandeling ondergaan. Van Os vermoedt dat meerdere spreekuurbezoeken het effect kunnen vergroten.

‘Omgaan met jeuk’

In 1999 hebben medewerkers van de afdeling Dermatologie van het UMC Utrecht de verpleegkundige richtlijn ‘Omgaan met jeuk’ ontwikkeld. De richtlijn voorziet in een speciaal spreekuur waarin een verpleegkundige analyseert wat de achterliggende oorzaken voor de jeuk zijn. Ook krijgt de patiënt steun en tips om zijn gedrag aan te passen.

Eczeemportaal
Van Os en haar collega’s hebben ook het eczeemportaal van het UMC Utrecht ontwikkeld. Patiënten met constitutioneel eczeem kunnen via een speciale website gebruik maken van een consult via de computer. Behandelingen uit de richtlijn ‘Omgaan met jeuk’ zijn een onderdeel van dit portaal. Voor het opzetten van het portaal ontving Van Os samen met verpleegkundig specialist Petra Eland vorig jaar de Innovatieprijs van het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging.
Harmieke van Os promoveerde op 22 november aan de faculteit geneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Ook in Nursing december aandacht voor de promotie in de rubriek In de Wetenschap.

UMC Utrecht

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.