Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Richtlijn PBM buiten het ziekenhuis aangepast

De RIVM-richtlijn voor het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen buiten het ziekenhuis is aangepast. Voortaan mogen zorgmedewerkers, als de specifieke situatie daarom vraagt, op basis van hun professionele inzichten en ervaring beredeneerd afwijken van deze uitgangspunten en medische beschermingsmiddelen gebruiken.
foto: ANP

Ga direct naar de ‘Uitgangspunten PBM buiten het ziekenhuis’ van het RIVM

De richtlijn schrijft in algemene zin voor dat beschermende middelen niet nodig zijn wanneer de afstand tot de patiënt meer dan 1,5 meter is. Dit geldt ook voor het snel iets aangeven aan een patiënt of iemand te hulp schieten. Zelfs als er sprake is van (symptomen van) besmetting met Covid-19. Op aandringen van vakbonden en V&VN heeft het RIVM nu officieel uitgesproken dat zorgprofessionals altijd zelf kunnen bepalen of in een specifieke situatie beschermende middelen nodig zijn.

Voor wie?

De richtlijn geldt voor alle zorgprofessionals buiten het ziekenhuis, dus onder andere de huisartsenzorg, wijkverpleging, Wmo ondersteuning, jeugdzorg, gehandicaptenzorg, verpleeghuiszorg, woonzorgcentra, kleinschalige woonvormen, ambulancezorg en geestelijke gezondheidszorg.

Reacties

Beroepsvereniging V&VN drong al langer aan op betere bescherming voor verpleegkundigen en verzorgenden. Ook NU’91 is blij met de wijziging. Vooral het feit dat verpleegkundigen en verzorgenden zelf – vanuit hun professie – mogen inschatten of de inzet van deze middelen noodzakelijk is, kan rekenen op waardering, aldus de vakbond.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.