Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Richtlijn inhalatiemedicatie beschermt verpleegkundigen

Ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen heeft nieuwe regels opgesteld voor inhalatiemedicatie, onder meer om de werkomstandigheden van verpleegkundigen te verbeteren.

 

Patiënten die met longproblemen worden opgenomen in het ziekenhuis krijgen meestal medicijnen door middel van een verneveling toegediend. In de meeste gevallen wordt hierbij gebruik gemaakt van een jetvernevelaar. Bij deze methode komt echter vaak een deel van de medicatie in de omgevingslucht terecht. Het gevolg is dat verpleegkundigen, die tijdens het vernevelen in de nabijheid van de patiënt verblijven, onbedoeld medicatie opnemen.

Uitademingsfilter
Consulente astma bij kinderen Marga Damhuis en Consulent astma en COPD bij volwassenen Jan van Weert hebben daarom in samenwerking met de arboafdeling van het ziekenhuis nieuwe inhalatieregels opgesteld. Bij een aantal medicijnen wordt nu gebruik gemaakt van een uitademingsfilter dat voorkomt dat medicijndeeltjes in de omgevingslucht terecht komen. Ook blijven verpleegkundigen tijdens medicijnverneveling zonder uitademingsfilter, bijvoorbeeld bij gebruik van een vernevelmasker, niet meer in de buurt van de patiënt. Mocht dat toch nodig zijn, dan moeten de verpleegkundigen nu een ademmasker dragen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.