Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Richtlijn MRSA versoepeld: preventieve isolatie niet langer nodig

De Werkgroep InfectiePreventie (WIP) gaat de richtlijn MRSA versoepelen. De preventieve isolatie van MRSA-patiënten in afwachting van de testuitslag wordt  onder bepaalde voorwaarden afgeschaft.
Richtlijn MRSA versoepeld: preventieve isolatie niet langer nodig

Ook worden alle MRSA-voorschriften op poliklinieken minder streng. Dat heeft Thea Daha, adviseur infectiepreventie verbonden aan de Werkgroep Infectiepreventie (WIP), gezegd in een vraaggesprek met Nursing. Het interview met Daha wordt gepubliceerd in het januarinummer van Nursing.

Afschaffen preventieve isolatie
De richtlijn zal in het voorjaar van 2011 verschijnen. De belangrijkste wijziging is het afschaffen van de preventieve isolatie van patiënten in afwachting van de uitslag van de MRSA-test. Nu worden patiënten met een hoog risico op een MRSA-besmetting in strikte isolatie verpleegd. Dit zijn bijvoorbeeld patiënten die in het buitenland een operatie hebben ondergaan. Zij kunnen straks op een gewone verpleegafdeling liggen, tussen andere patiënten. Omdat er nu sneltests zijn die een eventuele MRSA-besmetting binnen enkele uren kunnen aantonen, kan het beleid minder streng worden.

Poliklinieken
Voorwaarden voor het nieuwe MRSA-beleid is dat de resultaten van de MRSA-testen binnen 24 uur bekend zijn en het ziekenhuispersoneel nauwkeurig de basishygiënevoorschriften opvolgt. In het weekend blijft wel het ‘oude’ beleid gelden, omdat de sneltests dan niet beschikbaar zijn. Van vrijdagmiddag tot zondagavond zullen ziekenhuizen dus nog altijd patiënten met een verhoogd risico op MRSA direct na aankomst in strikte isolatie moeten verplegen tot de resultaten van de test bekend zijn.

Ook  de voorschriften in poliklinieken, waar veel patiënten in en uit lopen, worden veel minder streng.  Daar zijn de standaardscreeningen straks van de baan. De afschaffing van de standaardscreening op MRSA geldt ook voor hoogrisicopatiënten die recentelijk in het buitenland zijn geopereerd. Zij worden alleen nog op MRSA getest als ze invasief onderzoek moeten ondergaan of in het buitenland behandeld zijn voor open wonden.

Onnodig streng
De versoepeling van de MRSA-richtlijn is het gevolg van ‘voortschrijdend inzicht’, meldt Thea Daha, Recent onderzoek én de komst van nieuwe opsporingstechnieken en sneltests maken een versoepeling van het beleid mogelijk. Wel is het zo dat het ene type MRSA zich sneller verspreidt dan het andere. We vinden daarom dat ziekenhuizen de richtlijn met gezond verstand moeten gebruiken. Het huidige beleid vinden we echter onnodig streng voor toepassing onder  alle omstandigheden.’

Recentelijk toonde internist-infectioloog Marjan Wassenberg al in een promotieonderzoek aan dat een versoepeling van het MRSA-beleid in Nederlandse ziekenhuizen mogelijk was. Deze studie werd in oktober gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Search and destroy
In Nederland komen MRSA-besmettingen in vergelijking met andere Europese landen, zoals België, Engeland en Frankrijk weinig voor. In 2008 werd 0,7% van alle staphylococceninfecties  in Nederlandse ziekenhuizen veroorzaakt door MRSA . De belangrijkste oorzaak voor deze lage prevalentie is het strenge MRSA-beleid (ook wel ‘search and destroy’ genoemd), dat in de Nederlandse ziekenhuizen in de huidige vorm sinds 1988 wordt toegepast maar nu volgens de WIP verouderd is.

Door: redactie Nursing, Aliëtte Jonkers

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. “In het weekend blijft wel het ‘oude’ beleid gelden, omdat de sneltests dan niet beschikbaar zijn. Van vrijdagmiddag tot zondagavond zullen ziekenhuizen dus nog altijd patiënten met een verhoogd risico op MRSA direct na aankomst in strikte isolatie moeten verplegen tot de resultaten van de test bekend zijn”
    Hier erger ik me aan; waarom zijn faciliteiten in een ziekenhuis niet 24/7 aanwezig? Kost het niet meer om iemand volledig te isoleren dan dat er een sneltest in het weekend wordt ingezet?
    In deze tijden, waarin ziekenhuizen steeds meer moeten gaan samenwerken, kan hier toch enige effectiviteit uitgehaald worden mijn inziens.
    Het lijkt soms wel of alleen de verpleegkundige 24 uur per dag het ziekenhuis draaiende houden. Overige facaliteiten zijn er alleen van maandag t/m vrijdag van half 9 tot 17:00 uur…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.